Drie must-see gebouwen die in 2024 de deuren openen

19 januari 2024
Parlementsgebouw Benin

In 2024 zullen opnieuw heel wat architectuurprojecten het bouwstof van zich afkloppen en de steigers vaarwel zeggen. Verschillende nieuwe en vernieuwde gebouwen openen de komende maanden dan ook de deuren voor het grote publiek. Wij lichten er drie uit die je zeker moet zien.

Nieuwe glans voor vergeten parel

In 2019 besloot erfgoedontwikkelaar VDD Project Development om de grandeur van een van de laatste historische gebouwen aan de Belgische kust in ere te herstellen. Het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ in Nieuwpoort werd van het verval gered en voorbereid op een nieuwe toekomst. Het renovatieproject werd toevertrouwd aan David Chipperfield Architects, de restauratie-architecten van Origin en interieurarchitect Arjaan De Feyter. Het resultaat is een sterk samenspel van art-deco-invloeden van weleer met tijdloze elegantie van nu. Met zeventig luxeappartementen, een privézwembad en wellnessruimte is deze grande dame nu klaar om als ‘The Grand’ opnieuw haar stempel op het straatbeeld van de badstad te drukken. Als kers op de taart van dit bijzondere herbestemmingsproject transformeert Nieuwpoort het aanpalende Hendrikaplein tot een autovrij belevingsplein voor alle generaties.

Le Grand Hôtel | Nieuwpoort
Le Grand Hôtel | Nieuwpoort

Architecturale belichaming van democratie

In de West-Afrikaanse traditie kwam de gemeenschap samen onder de palaverboom om kennis te delen, te vergaderen en discussies te voeren. Deze culturele erfenis vormde voor het sociaal-geëngageerde Afrikaanse Kéré Architects de aanzet voor het ontwerp van het nieuwe parlementsgebouw van de Republiek Benin. Het resultaat is een uniek bouwwerk met op het gelijkvloers een imposante spreekzaal waar je plaatsneemt onder een zichtbare balkenstructuur, als knipoog naar de takken van de palaverboom. Op de verdiepingen ‒ de kruin als het ware ‒ bevinden zich de kantoren en andere faciliteiten. De stam en de kruin worden met elkaar verbonden door een weelderige binnenplaats die tegelijk fungeert als ventilatiekanaal om het gebouw tijdens de warmste dagen van verkoeling te voorzien.

Parlementsgebouw Benin
Parlementsgebouw Benin

Architect Francis Kéré won begin januari de Crystal Award 2024 voor zijn non-profitprojecten in de Gando Community. De Burkinees-Duitse architect focust in zijn ontwerpen op het sociale aspect en hecht daarnaast veel belang aan het gebruik van lokale bouwmaterialen zoals klei, laterietsteen en eucalyptushout. Die integreert hij vervolgens in een modern ontwerp.

Kennis en literatuur in de bibliotheek van de toekomst

Glaswanden van wel zestien meter hoog, trappen in de vorm van een glooiend landschap en ginkgobladeren als dakgewelf. De nieuwe stadsbibliotheek van de Chinese hoofdstad Beijing drukt een indrukwekkende stempel op de hedendaagse architectuur. De architecten van Snøhetta werkten een uniek project uit dat als ontmoetingsplaats moet dienen voor lezers en denkers. Naast het in het oog springende ontwerp stond ook duurzaamheid bovenaan het lijstje van de miljoenenstad. Dat illustreren de fotovoltaïsche constructie-elementen in het dak. De kolommen die datzelfde dak ondersteunen kregen een bijkomende functie als opbergplaats voor de technieken zoals klimaatcontrole, licht, akoestiek en zelfs de afvoer van regenwater.

Stadsbibliotheek | Beijing
Stadsbibliotheek | Beijing

Voor het wereldwijde team van Snøhetta wordt 2024 een sleuteljaar waarin een groot aantal projecten zal worden gelanceerd, zoals The Queensland Performing Arts Centre in het Australische Brisbane in Australië. Dichter bij ons zal het Roelevard-project de stationsbuurt van Roeselare ingrijpend transformeren.

Misschien vind je deze posts ook leuk