Featured

Een groene toekomst voor de Notre-Dame van Parijs

2 mei 2019

Op 15 april gingen het dak en de torenspits van de Notre-Dame van Parijs in vlammen op tijdens een allesverwoestende brand. Het originele dak van de iconische gotische kathedraal dateerde van de twaalfde eeuw en droeg de bijnaam ‘Het Woud’, verwijzend naar het kleine bos dat nodig is geweest om het houten dakgewelf te maken. Als antwoord op de aangekondigde architectuurwedstrijd en de wens die de Franse premier Édouard Philippe uitdrukte om futureproof voorstellen in te dienen, trok een aantal architectuur- en designbureaus in hun denkproces duidelijk de groene kaart.

 

(beelden in volgorde van de tekst)

Zwarter dan zwart
Frederik De Wilde heeft een ontwerp klaar van een ‘zwarter dan zwarte torenspits’. Die zou de Belgische kunstenaar bouwen door middel van nanotechnologie en moet een symbolische verwijzing worden naar de brand, de klimaatproblematiek en de reputatie van Parijs als lichtstad.

 

Educatieve daktuin
Studio NAB wil op een educatief verantwoorde manier gaan tuinieren op het dak van de Notre-Dame. Met onder meer de aanwezigheid van bijen in de nieuwe torenspits en de recyclage van verkoold hout in plantenbakken is het idee van het Franse design- en architectuurbureau allicht het nobelste. Ultieme doel: de biodiversiteit, educatie en solidariteit in Parijs naar een hoger niveau tillen.

 

Een dak vol olijfbomen
Ook het Belgische Arcas Architects maakte de denkoefening en neemt in zijn concept bewust geen architectuur op, maar kiest voor de aanplanting van een daktuin vol olijfbomen omwille van de sterke symboliek. De olijfboom heeft immers altijd al symbool gestaan voor hoop, nieuw leven en vrede: van de Griekse en Romeinse mythologie tot het christendom en over de religies heen. Arcas voorziet in zijn voorstel bovendien dat de daktuin in de lichtstad ’s nachts mooi uitgelicht wordt.

 

Glazen dak met focus op licht
Foster & Partners wil met glas en lichtgewichtstaal het dak van de Notre-Dame vervangen. Het strakke, glazen dakgewelf is een knipoog naar het origineel, maar de kroon op het voorstel van het Britse architectenbureau is zonder twijfel de kristallen spits met basis van waarop kerkgangers panoramisch zicht hebben op Parijs.

 

Kleurrijke glasschildering
Gekleurd glas is aan zijn revival bezig in de designwereld en dat komt goed uit voor AJ6 Studio, want de Braziliaanse architectenstudio lanceerde met zijn idee van een dak in gekleurd loodglas een voorstel dat perfect de brug slaat tussen het verleden en het heden. Bovendien zorgt het gebrandschilderde dak dag en nacht voor een kleurrijk schouwspel, binnen en buiten.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk