Architectuur

Pritzker architectuurprijs voor David Chipperfield

18 april 2023

David Chipperfield wordt geroemd om zijn pure ontwerpen en krijgt internationaal erkenning voor zijn openbare en culturele gebouwen. Tegelijk is hij radicaal in zijn terughoudendheid. Bovenop een resem aan onderscheidingen kreeg hij onlangs met de Pritzker architectuurprijs een hoge eer toebedeeld. Met zachte hand bouwt en verbouwt hij aan architectuur die precies is afgestemd op haar functie.

Met diep respect benadert Chipperfield de historische context van zijn projecten. Tegelijk beschouwt hij ze als een open speelveld. Met sobere en symbolische architectuur koppelt de Brit aldus conservatie aan innovatie en geeft hij in het proces ook een relevante boodschap mee. Goede architectuur blijft weg van onnodige ingrepen en trends en creëert vooral een setting, vindt hij. Net daarom zien we wereldwijd weinig herkenbare Chipperfield-gebouwen, wel creaties die speciaal voor de omgeving zijn ontworpen en waarbij de architect en zijn signatuur naar het achterplan verdwijnen.

Chipperfield overweldigt niet en toont waardering voor ‘ouderwetse’ concepten met blijvende betekenis. Hij ontwerpt of herontwerpt gebouwen door middel van tijdloos design dat sociale relaties transformeert en steden nieuw leven inblaast. Hij bezit het ethos om de tools aan te wenden die een project nodig heeft. Niet zelden trekt hij kleuren of materialen (zoals natuursteen) door van vloer tot plafond. Alom bekend is het Neues Museum in Berlijn, waar hij dankzij minimalistische interventies de bezoekers een ware geschiedenisles geeft. Het is een meesterwerk van Pruisisch classicisme dat deels verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Chipperfields ingrepen omvatten de restauratie van het oorspronkelijke gebouw en nieuwe volumes in bleek cement en gerecycleerde baksteen, waarbij de verschillende lagen zichtbaar worden, van 19e-eeuwse colonnades tot kogelgaten uit de jaren ’40.

Ontdek onze selectie Chipperfield-projecten:

Museum Folkwang, Essen, Duitsland

Dit in 1902 opgericht museum organiseerde in 2007 een wedstrijd om het pand uit de jaren ’60 uit te breiden. Musea zijn een constante focus geweest voor Chipperfield. Ook hier herkende hij het belang van het werken met de geschiedenis van het museum. Hij voegde zes eenvoudige, met glasplaten beklede constructies en vier binnenplaatsen toe. Het ensemble vloeit zo naadloos uit het oorspronkelijke gebouw voort.

Inagawa begraafplaats en kapel, Hyogo, Japan

Voor Chipperfield kan goede architectuur onze rituelen en ons leven intensiveren en ondersteunen. Op een steile heuvel ten noorden van Osaka creëerde hij een roos getinte betonnen constructie met een monumentale trap die naar het heiligdom leidt. Het gebouw sluit direct aan op de topografie van het landschap. De subtiel gebruikte materialen en de minimale vormgeving bevorderen reflectie en contemplatie.

The Hepworth Wakefield, West Yorkshire, Verenigd Koninkrijk

Deze galerie belichaamt Chipperfields benadering van duurzaamheid. Hij elimineert het overbodige en creëert structuren die kunnen blijven bestaan, fysiek en cultureel. Kamerhoge ramen laten bezoekers de postindustriële omgeving beleven. Het gepigmenteerde beton van de structuren werd op de site gemengd, waardoor het geheel een sculpturaal gevoel kreeg.

Misschien vind je deze posts ook leuk