Hotspot

Armani Silos: mode in een omgebouwde graansilo

18 april 2018

Wie Milaan zegt, denkt Salone del Mobile. Maar of je nu afreist voor de meubelbeurs of gewoon om deze wel erg hippe (mode)stad te ontdekken, een bezoekje aan het Armani Silos museum mag niet op je to-visitlijst ontbreken.

4500 vierkante meter modemoois
Niet alleen modefans moeten naar Armani’s walhalla, ook cultuur- en architectuurliefhebbers kunnen niet om dit museum heen. Een graansilo uit 1950 werd in 2015 omgebouwd tot een indrukwekkend modemuseum om de veertigste verjaardag van Giorgio Armani’s modecarrière te vieren. Vier verdiepingen en 4500 vierkante meter vol modemoois – meer dan 600 outfits en 200 accessoires – geven een overzicht van de meest bewonderenswaardige ontwerpen van de designer. Daarnaast is er ook plaats voor tijdelijke tentoonstellingen, zoals nu Racconti Immaginari van kunstenaar/fotograaf Paolo Ventura (nog tot 29 juli).

Less-is-more-architectuur
Niet alleen de tentoonstellingen zijn fascinerend, ook het gebouw zelf spreekt tot de verbeelding. De fashiondesigner bedacht en begeleidde de renovatie volledig zelf en koos voor 100 procent uitgepuurde less-is-more-architectuur, met de eenvoud, voorkeur voor een geometrische vormentaal en een zucht naar uniformiteit die we ook in zijn mode-oeuvre terugvinden. Denk grijze betonnen vloer, zwarte plafonds en strakke, praktische vormen zonder tierlantijntjes. De oorspronkelijke beehivestructuur van het gebouw werd in ere gehouden als metafoor voor de bedrijvigheid van de mode-industrie. Ga dat zien.

Via Bergognone 40, open van woe tot zo van 11u tot 19u

Misschien vind je deze posts ook leuk