Design Hotspot Kunst

Zomerse hotspots vol kunst en cultuur

24 augustus 2023

Cultuurminnaars weten het. De zomer is niet zelden het seizoen om laagdrempelig van kunst en cultuur te genieten. Die snuif je niet enkel op in musea, maar ook in de binnenstad en zelfs op minder voor de hand liggende locaties. ABSoluut schotelt jou een kunstparcours voor in Bergen, een bezoekje aan het Vitra Design Museum en een kerkvisite. Trek erop uit met deze tips!

La part du sacré

De mooiste kunstroute vind je deze zomer in Bergen. Verspreid over de Henegouwse hoofdstad versmelten ingetogen beelden van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa met het lokale patrimonium. La part du sacré is een initiatief van het BAM (Beaux-Arts Mons). Tijdens de renovatiewerken wijdt dit kunstmuseum een uitzonderlijke openluchtexpo aan de beeldhouwer, tekenaar en graveur. De sculpturen van menselijke hoofden, met gesloten ogen of ingetogen houdingen, zijn gigantisch maar stralen tegelijk veel rust uit. Zo ook op de Grote Markt, waar drie grote hoofden in donker gietijzer tussen de terrassen staan. Het lijken wel stille toeschouwers van het gewoel op het plein.

Fotograaf: Pascal Goffaux
Fotograaf: Dean Dixon

Info: Tot 8 oktober 2023 – www.bam.mons.be

Vitra Design Museum

Het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein is gewijd aan design van vroeger en nu. Het onderzoekt de verhouding tussen kunst, architectuur en alledaagse cultuur. Elk jaar lopen op de Vitra Campus tot tien tentoonstellingen over uiteenlopende thema’s op het snijvlak van design en architectuur.

In het hoofdgebouw van Frank Gehry, een kunstwerk op zich, kan je naar Garden Futures. Deze boeiende expo onderzoekt de geschiedenis en toekomst van tuinen. Waar komen de hedendaagse tuinidealen vandaan? En welke identiteiten of dromen weerspiegelen ze? In het Schaudepot, een ontwerp van het topduo Herzog & de Meuron, is dan weer de installatie Colour Rush! van de Nederlandse designer Sabine Marcelis te bewonderen.

Fotograaf: Romain Laprade
Fotograaf: Mark Niedermann
Fotograaf: Mark Niedermann

Info: Garden Futures tot 3 oktober 2023 – Colour Rush! tot 12 mei 2024 –  www.design-museum.de

SATM

Op een steenworp van Knokke, net over de Belgisch-Nederlandse grens, is de kerktoren van het pittoreske gehucht Sint Anna ter Muiden (SATM) nog tot eind augustus het decor voor werk van internationaal kunst- en designtalent.

Fotograaf: Thijs Vervecken

Wat de makers gemeen hebben, is hun bijzondere positie in de schemerzone tussen kunst, landschap en design, waarbij overbodige tierlantijntjes worden geëlimineerd tot de essentie, de pure vorm. De liefde voor het materiaal staat centraal. Vaak zijn de werken diep verbonden met de natuur of natuurlijke elementen en worden experiment en vakmanschap gecombineerd. Deze bijzondere expo is een initiatief van Stéphanie Frederickx, de voormalige co-founder van Atelier Ecru Gallery.

Fotograaf: Thijs Vervecken
Fotograaf: Thijs Vervecken

Info: Tot 27 augustus 2023 –www.stephaniefrederickx.com

Misschien vind je deze posts ook leuk