Casa Patio: zonovergoten wonen

16 oktober 2020

Soms wortelen reiservaringen of levensindrukken zich diep in de vezels van je lijf om later hun weg te vinden naar de blueprint van je droomwoning. Zo kreeg de nieuwbouwwoning van een nieuw samengesteld gezin in Zulte een hint van het Spaanse siëstaleven mee. Met een zonovergoten, ommuurde buitenruimte en een minipatio op de eerste verdieping worden de herinneringen aan het buitenland levend gehouden en het drukke werkleven op afstand gehouden.

De match tussen de bouwheer, woningbouwer ABS Bouwteam en Ai&M architecten kon niet beter. Architecte Charlotte Willaert heeft iets met patio’s en willigde met veel plezier de wens van de bouwheer in om dit bijzondere gegeven in de droomwoning van het nieuw samengestelde gezin te integreren. “Ik heb een aantal jaar in Spanje gewerkt”, vertelt eigenaar Carlo. “Die ervaring en mijn liefde voor patio’s die toen is gegroeid, wilde ik meenemen naar onze nieuwe thuis.” De architecte maakte van een nood een deugd, liet de voorgevel ongemerkt overlopen in de tuinmuur, schermde zo de buitenruimte af van de straatzijde en creëerde een heerlijke patio met zwembad, loungehoek en terras. Door de zuidwestoriëntatie van de woning en de kleurencombinatie van witte crepi, het blauwe water en het warme accent van afrormosia als terrasbedekking is het warme zuiden op de zonovergoten patio nooit veraf. “Doordat we er uit de wind zitten, voelt het op de patio altijd vijf graden warmer aan. Van zodra de eerste warmte er is, gaat de schuifdeur dus open en gaan we volop voor het buitenleven”, aldus de bouwheer. Extra mooi is de knap weggewerkte doucheruimte en doorgang naar de garage in verticale houten latten.

Een olijfboom in huis
Ook binnen is de link naar het zonnige zuiden voelbaar aanwezig, want op de trap naar boven word je onderweg verrast door een minipatio. Deze kreeg een plek tussen het extralarge raam van de traphal en de extra buitenmuur. Carlo: “Via de minipatio komt alle daglicht binnen. Het vult onze volledige bovenverdieping zonder dat we inkijk hebben van buitenaf. ’s Avonds zorgt aangepaste verlichting voor extra sfeer.” De vloer van de minipatio werd bedekt met witte keien en er werd een olijfboom aangeplant, zodat de kleine buitenruimte niet alleen een functionele ingreep is, maar ook een decoratieve eyecatcher te midden van de nieuwbouw. Andere zuiderse details zijn de strakke maar charmante, overdekte portiek en de zwarte zelliges in de keuken. Alles samen goed voor een verzachtende kijk op spierwit minimalisme.

Gezinswoning met flow
Verder is de villa vooral een comfortabele gezinswoning met een vlotte, logische flow van aaneengeschakelde ruimtes en een heel lage drempel tussen het binnen- en buitenleven. Zowel de keuken als de woon- en de eetkamer geven immers zonder niveauverschil uit op de patio en vanuit de leefruimte en het bureau geniet je volop van het zicht op de achtertuin. Omringd door water en groen is het geborgenheid troef in deze realisatie van ABS Bouwteam. Ook de materiaalkeuze draagt bij tot een warm gevoel in de nieuwbouwwoning. Het trio van witte crepi, zwarte aluminium raamprofielen en eiken fineerparket baant zich een weg doorheen de woning, van boven tot beneden en tot aan de garage met schuifpoort.

Het is een bijzonder zicht om de meterslange poort ‒ afgewerkt met verticaal latwerk in afrormosia ‒ langs de façade en verder ook langs de tuinmuur open en toe te zien schuiven. Daarmee krijgt die laatste er een taak bij, want naast het afschermen van het buitenterras dient de tuinmuur ook om met een weggewerkte rail de poort te geleiden. Carlo: “De poort is functioneel, maar brengt ook dynamiek in de voorgevel en daarmee is de toon van onze gezinswoning meteen gezet. Met drie kinderen is het hier dag in dag uit een en al dynamiek. (lacht)

foto’s: cafeine.be
tekst: savvy.be

Misschien vind je deze posts ook leuk