Design

20 jaar Tom Dixon

30 september 2022

De afgelopen twee decennia is Tom Dixon uitgegroeid tot de onvervalste smaakmaker van het Britse design. Twintig jaar na de oprichting van het gelijknamige merk blikken we terug op het parcours van de man die humor en scherpte bracht in de vaak serieuze ontwerpwereld.

Voor de vroegste tekenen van Dixons talent moeten we terug naar halfweg de jaren tachtig. Zijn eerste ontwerpmethodes groeiden uit het hergebruik van afgeschreven materialen. Zo verwierf hij als autodidact voor het eerst bekendheid met een reeks gelaste opbergmeubels. Later volgde de alom geprezen S-Chair, die door de Italiaanse gigant Cappellini op de markt werd gebracht. Sinds 2002 bouwt Dixon als instinctieve ontwerper aan een bijzonder breed portfolio: van verlichting over meubels tot decoratief design en meer.

Signatuur
Wellicht is Dixons stijl nog het best te omschrijven als expressief minimalisme. Zijn baanbrekende gebruik van materialen en technieken werd zijn signatuur. Vertrekkende van een relatief eenvoudige basis hebben zijn objecten steeds een groots effect op een ruimte. Het zijn bijzondere creaties voor alledaags gebruik. Samen met zijn inspiratiebronnen verzamelde hij ze trouwens allemaal in zijn ‘Dixonary’. Wie dat portfolio doorbladert, stoot op heel wat verlichtingsarmaturen. Denk aan de Copper Shade, de Beat-lampen of de op een ruimtehelm gebaseerde Mirror Ball Pendant Light. De koper- en messingkleur bracht Dixon eigenhandig opnieuw binnen in onze leefruimtes. Dat foto’s van deze iconische lamp zowat overal een belletje doen rinkelen, zegt iets over Dixons invloed op onze interieurs.

Vernieuwer
Dixon toonde zich altijd een groot vernieuwer, wat van hem snel een gevierd Brits ontwerper maakte. Eind jaren ‘90 ging hij aan de slag als creatief directeur van Habitat en verjongde hij het merk, weliswaar nog altijd in lijn met de visie van oprichter Terence Conran om het dagelijks leven te verrijken met eenvoudig design. In 2001 werd hij onderscheiden door de Britse Queen en in 2014 volgde de titel van ‘Designer of the Year’ door Maison&Objet. Doorheen de jaren richtte hij ook steeds meer interieurs in, zowel privé als van clubs. Vandaag is het Dixon-imperium wereldwijd uitgedeind, met zijn flagshipstore in de Londense Coal Drops Yard als kroonjuweel. Je ontdekt er zijn eigen wereld in wat aanvoelt als een snoepwinkel voor designliefhebbers: van verlichting over accessoires tot exclusieve one-offs en geuren.

Een twintigste verjaardag is voor een merk wel vaker een moment om ontwerpen in een nieuwe uitgave uit te brengen. Bij Tom Dixon is dat echter overbodig, want heel wat van zijn creaties zijn iconen geworden. We lichten er vijf toe.


S-Chair
Lang voor hij zijn eigen merk uit de grond stampte, mondden een aantal ruige en brutalistische objecten in 1989 uit in de creatie van de S-Chair. Het succes van deze bijzondere stoel zorgde voor een kwantumsprong. Vandaag wordt hij verzameld en tentoongesteld in musea over de hele wereld, waaronder het Victoria and Albert Museum in Londen, het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs.


Beat
Voor het grote publiek is dit wellicht Dixons bekendste ontwerp. Het is geïnspireerd op de sculpturale eenvoud van koperen kookpotten en traditionele watervaten op het Indische subcontinent. De collectie is gemaakt van messing met een geborstelde buitenzijde. De Beat-reeks omvat drie vormen en uitvoeringen in diverse kleuren. Zeker gecombineerd vormen ze een bijzonder statement in zowat elke ruimte.


Melt
Met baanbrekende processen en materialen creëert Tom Dixon verlichtingsreeksen die zowel artistiek als functioneel zijn. De bolvormige hanglampen uit de Melt-serie zijn gemaakt van polycarbonaat. Door dat te verhitten, ontstaan buitengewoon prachtige en natuurlijke effecten. Het wekt de illusie van gesmolten glas en biedt je vanuit elke ooghoek een andere ervaring.


Wingback Chair
Dit ontwerp is geïnspireerd op een klassieke zeventiende-eeuwse stoel en refereert naar het archetype van het zitmeubel. Dat er toen al zoveel aandacht was voor het ergonomische zitcomfort mag enigszins verbazen. De stoel is een elegante sculptuur die tegelijk geschikt is voor praktisch gebruik rond open haarden in woonkamers en hotellobby’s.


Cast Shoe
Deze bijzondere deurstopper is geïnspireerd op een typische Britse mannenschoen en komt uit de op het Britse erfgoed geïnspireerde Eclectic-collectie. En zeg nu zelf, het traditionele ontwerp van een deurstopper mocht best wel wat meer pit krijgen. Je kan hem trouwens ook gebruiken als een presse-papier. Of als hamer. De Cast Shoe is 30 centimeter lang en 8,5 centimeter hoog en weegt 1 kilo.


Misschien vind je deze posts ook leuk