Design

Nortstudio: balancerend tussen grafiek en sculptuur

4 september 2018

Zij is grafisch ontwerper, hij industrieel ingenieur. Onder de naam Nortstudio ontwerpen Kathleen Opdenacker en Jef De Brabander nu kleine meubelstukken en verlichting die opvallen door hun grafische feel en knallende kleuren.

Na jaren voor zichzelf gewerkt te hebben, besloot het echtpaar Opdenacker-De Brabander in 2016 om hun creatieve krachten te bundelen. Een goede zet, want het Belgische designlabel Nortstudio gooit inmiddels hoge ogen met opvallend grafisch ogende ontwerpen van onder meer lampen, bijzettafeltjes en (boeken)kasten. De studio is vernoemd naar de buurt waar het koppel woont, Noord-Antwerpen. Daar hadden ze een goede reden voor: de stad, met al zijn vormen en structuren, vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor hun uiteenlopende designs. Zo komen in het meest recente ontwerp van Nortstudio, een bank genaamd ‘Urban Shapes’, duidelijk invloeden terug van bouwmaterialen als roosters, buizen en stoeptegels. De bench bestaat uit drie individuele vormen gemaakt van hout en aluminium die bovenaan aan elkaar gelinkt worden door een rooster uit staal. Het grafische effect wordt versterkt door de keuze om elke vorm uit te voeren in één levendige kleur. Om de kleuren zo helder mogelijk te houden, wordt nooit zwart gemixt in de kleurmengsels. Het geheel is een vrolijk spel van grafische elementen en kleuren, of, zoals Nortstudio het zelf graag ziet, een vertaling van een tweedimensionale grafische compositie in een driedimensionaal object.

Misschien vind je deze posts ook leuk