Design Hotspot

Focus op duurzaamheid tijdens Design Fest Gent

15 april 2022

Gent krijgt zijn eigen designfestival: een tiendaags event op verschillende locaties dat om de twee jaar zal plaatsvinden. Naar aanleiding van de eerste editie die start op 22 april spraken we met coördinerend curator Siegrid Demyttenaere. “Uniek aan Design Fest Gent is dat bezoekers zullen ontdekken dat design veel meer is dan alleen mooie dingen maken.”

Design Fest Gent is een designfestival met een missie. Wat willen jullie precies bereiken?

Demyttenaere: “De rode draad doorheen het festival is duurzaamheid in al haar facetten. Om van de planeet een betere plek te maken, werken wetenschappers en ontwerpers nauw samen. Samen onderzoeken ze bijvoorbeeld of schimmels als bouwmaterialen kunnen dienen, of je met bacteriën en algen kleuren kan maken… Die verhalen willen we naar buiten brengen en daar is Gent met zijn twee kunstscholen, hogescholen en universiteit de ideale stad voor. Door er geen museale beleving van te maken, maar wel een sociaal gebeuren, inclusief optredens, drankgelegenheid en speelse activiteiten, maken we het event laagdrempelig en mikken we op een breed publiek. We willen ook bedrijven inspireren met nieuwe ideeën en ze in contact brengen met jong talent.”

Wat staat op het programma?

Demyttenaere: “We hebben een uitgebreide waaier aan bestaande projecten en nieuwe creatieopdrachten geselecteerd. De installaties, workshops en lezingen zijn gebundeld in drie clusters: Look Back, Move Forward en Do Care. Look Back toont projecten waarin oude ambachten, tradities en nieuwe technologieën samenkomen. Move Forward focust op de samenwerkingen tussen wetenschap, design en technologie met de natuur als blauwdruk en Do Care bundelt ontwerpen met een maatschappelijke impact.”

The Exploded View tijdens Design Fest Gent

Wat zijn volgens u absolute must-sees?

Demyttenaere: “The Exploded View raad ik zeker aan. In deze tentoonstelling maakt het publiek kennis met het project van Pascal Leboucq en Lucas De Man, twee Belgen die samen met veertig designers, studio’s en producenten een huis hebben gerealiseerd met louter biobased materialen zoals fungi, vlas, hennep, modder… Op de tentoonstelling is de maquette te zien in schaal 1 op 4. Alle informatie over de materialen wordt gedeeld: aan de hand van een QR-code ontdek je waar ze vandaan komen, hoe ze gemaakt worden en wat je ermee kan doen.”

Deze toppers kan je tijdens het designfestival in Design Museum Gent ontdekken:

Brut Collective (headerfoto) – Het biologisch afbreekbaar servies van Studio Barbara Gollackner – De workshop met Hannah Segerkrantz rond het CO2-negatieve bouwmateriaal hempcrete op 30 april – De kleien potten van Benedetta Pompili Studio  

Praktisch

Wanneer? 22 april tot 1 mei 2022

Waar? Op verschillende locaties in Gent. Het startpunt is Design Museum Gent. Ook het Industriemuseum, Dada Chapel, het S.M.A.K., Gallery Tatjana Pieters, Voo?uit en nog veel andere locaties hebben een eigen programma.

Prijzen? Een dagticket kost 15 euro, een festivalpas 40 euro.

Meer info over alle projecten: www.designfestgent.be

Misschien vind je deze posts ook leuk