Design

Contrast en comfort tijdens Stockholm Design Week

9 februari 2017

Nog tot zaterdag loopt de Stockholm Design Week. Alle grote Scandinavische merken verzamelen in de Zweedse hoofdstad voor de Furniture Fair waar ze hun nieuwste creaties voorstellen. Waar Scandinavisch design tot nog toe vooral werd gelijkgesteld met witte muren, blank hout en enkele mid century moderns, zie je hier heel wat kleuren en materialen. Denk aan oudroze, staalblauw, messing, marmer en heel wat tinten beige en grijs. Maar nog meer dan een bepaalde kleur of materiaal, overheerst dit jaar een sfeer. Die van gezelligheid, persoonlijkheid en comfort. De grenzen tussen functies vervagen. Ontspanning, werk, koken, binnen, buiten … alles loopt door mekaar. Ruimtes en meubels moeten voortaan multifunctioneel zijn. Waarom zou een zetel aan de eettafel niet kunnen? Of een wollig tapijt in de werkkamer?

Heel wat aandacht gaat overigens naar hoe en waar we werken. Veel merken tonen dan ook opbergsystemen, bureaustoelen en tafels. Een kaal bureau met een oerdegelijke maar oerlelijke ladekast is niet langer de norm. We brengen een belangrijk deel van de dag door op het werk. Is het dan niet logisch dat we ook in die ruimte steeds meer persoonlijkheid vinden? Ook de jaarlijkse Trend Exhibition, dit jaar volledig gestyled door Lotta Agaton, zoekt het contrast op. Koel marmer of aaibaar fluweel, zacht beige versus diepblauw, vrolijk roze in de werkkamer en mosgroen in de badkamer: alles kan. Door te spelen met gedempte kleuren, tijdloze vormen en contrasterende texturen, creëer je overal je eigen comfort zone.

Misschien vind je deze posts ook leuk