Design

Het jaar 2018 van ‘Designer of the Year’ Frederik Delbart

19 december 2018

2018 was voor Frederik Delbart een jaar vol mijlpalen. Hij werd dertig, lanceerde een 30-tal nieuwe ontwerpen en werd bekroond tot ‘Designer of the Year’. We blikken met de designer terug op zijn kanteljaar en werpen een blik vooruit. Zijn goede voornemen voor een druk, nieuw jaar? Rust!

Welke waren jouw belangrijkste designreleases van het voorbije jaar?
“Recor Home lanceerde ‘Agoja’, het modulaire salon dat ik voor hen ontwierp en ‘Chef’, de chaise longue die ik voor het meubelbedrijf herinterpreteerde. Er was natuurlijk ook ‘Don table’, de statementtafel in travertin die in samenwerking met Il Granito tijdens de Interieur Biënnale in Kortrijk werd voorgesteld. Het zijn de drie meest recente en meest uitgesproken designs van het afgelopen jaar, waar ik veel van mezelf in gelegd heb.”

Hoe passen ze volgens jou in het interieur van vandaag?
“De wereld is hectisch, mensen zoeken rust én vinden die bij elkaar. In de zetel, rond de tafel, kortom: op een plek waar esthetiek en comfort samenkomen. Vandaar ook bijvoorbeeld het dubbele tafelblad in het ontwerp van ‘Don’. Zo ontstaat een plekje om smartphones en andere stoorzenders weg te bergen.”

Hoe heb je 2018 ervaren?
“Het was druk en dat zal volgend jaar zo blijven. Goed timemanagement zal al het werk moeten stroomlijnen. Een beetje minder spontaniteit dus in 2019, en een beetje meer planning zodat samenwerkingen duurzaam zijn en de werkdruk haalbaar blijft. Ik wil graag van mijn werk blijven genieten.”

Welke impact heeft de titel ‘Designer of the Year’ op jou?
“Het is de kers op de taart van 2018. Na heel wat mooie samenwerkingen, betekent het voor mij een boost voor het zelfvertrouwen, hernieuwde energie voor mijn team en een bevestiging voor alle bedrijven die al sinds het eerste uur in mij geloven en in mij hebben geïnvesteerd.

Hoeveel belang hecht je aan die erkenning?
“Het is een mijlpaal in mijn carrière en een springplank naar de toekomst toe. Het moet nu duidelijk zijn dat ik niet enkel meubels ontwerp. Met de wens om verder op een mooi tempo te mogen groeien en leren, sta ik open voor een heel divers nieuw jaar.”

Waar heb je dit jaar zelf met bewondering bij stilgestaan?
“Ik heb veel respect voor mensen die zich, in hun streven naar perfectie, elke dag kritisch in vraag durven te stellen. Dat kunnen vakmannen zijn, maar ook ingenieurs of mensen uit de kunstwereld. Passie wekt bij mij altijd bewondering op.”

Hoe heb je dit jaar zelf stilgestaan?
“Moeilijk. Het is een evenwicht dat ik zoek en nog moet vinden. Ik heb veel in mijn studio geïnvesteerd: mijn werkmethodiek geprofessionaliseerd, mij laten omringen door assistenten, enzovoort. En hoewel ik duidelijk de positieve impact voel van bewuste rustmomenten, vind ik het moeilijk om deze te nemen. Ik put nochtans energie uit heel simpele dingen, zoals schetsen maken of wandelen in het Middelheimpark en langs mooie architectuur. Ik woon aan Park Den Brandt in Antwerpen en passeer dagelijks langs Maison Guiette, Villa Kaplansky, de Singel, enzovoort. Dat zorgt voor permanente inspiratie.”

Wat brengt 2019?
“Ik kan nog niet veel vertellen, maar je vindt me volgend jaar vooral in de verlichting. Verder lanceert Quincalux tijdens Maison & Objet mijn nieuwe collectie deurgrepen en komt Recor Home met een nieuwe collectie. Er staan ook nieuwe projecten in de steigers, maar die hebben nog wat tijd en ruimte nodig. En die neem ik graag.”

 

 

Misschien vind je deze posts ook leuk