Design

Gamechangers: zij maken golven in het water

19 maart 2021

Gamechangers, dat zijn the ones to watch – zeker dit jaar. Ze verdienen aandacht omwille van hun radicale aanpak en hun grote wendbaarheid om vernieuwing écht mogelijk te maken: tegen de stroom in en over de traditionele grenzen heen. Het zijn pioniers die vragen durven stellen, anders naar de wereld kijken en oplossingen aanreiken voor de kleine vraagstukken van elke dag of de grote dilemma’s die onze planeet aangaan. In dit artikel vieren we wie verder gaat. Hou ze in het hoog, want ze maken golven in het water. Eentje zelfs letterlijk.


In volgorde van de foto:

 
  ONAK KANO 
STERK PLOOIWERK 
 
Origami voor gevorderden, zo kan je de kano van Onak het best omschrijven. Opgevouwen past de kano vlot in je wagen en het idee om er overal vrijwel onmiddellijk mee op het water te kunnen, maakt hem tot een hebbeding. Het grote vel vouwbaar composietmateriaal rijg je zelf aan elkaar met spanriemen en stoeltjes. Geen gedoe meer met bagagerekken en transport.  
 
“De opvouwbare kano is een origamiconstructie van composietmateriaal”, vertelt Frederik van Heereveld. “De basis is een polypropyleenvariant met een rigide boven- en onderlaag. Het is een sandwichpaneel met tussen de twee lagen een honingraatvorm van ‘luchtcellen’ die de drijfkracht bevordert. De buitenzijde is afgewerkt met een PET-coating om het geheel voldoende waterdicht te maken.”
 
Het oog wil en krijgt ook wat. Samen met Tim De Rydt vormt Frederik het duo achter Onak. Ze delen hun ervaring met ontwerpinnovatie in kunststoffen. “De boot zelf is bijna architecturaal vormgegeven. Dat visuele karakter vloeit uiteraard voort uit de vouwstructuur, die niet verborgen wordt. De mogelijkheden van het gebruikte materiaal zijn onuitputtelijk. We zien het breder dan boten en zullen ook andere buitensportartikelen toevoegen aan ons gamma, misschien zelfs meubels.” 

GUILLAUME VAN DURME 
RADICAAL ANDERS LEVEN 
 
Guillaume Van Durme strijdt tegen leegstand door radicaal anders te leven. De vormgever inspireert tot minimalistischer wonen via activatie van leegstaande panden. “Ik pak ruimtes aan door het overbodige te elimineren en het essentiële te behouden”, vertelt hij. “En zo leef ik ook. Van vandaag op morgen kan ik vertrekken uit het pand dat ik tijdelijk betrek.” Omdat zijn vrijheid meer waard dan het materiële, koppelde Guillaume zich los van de maatschappelijke plicht om vijf op zeven te werken voor een huis of flat waarin je zelf amper bent.  
 
Vandaag woont hij elke zes of twaalf maanden in een andere ruimte die hij vormgeeft in ruil voor huisvesting. Dat kan gaan van een pop-up tot een showroom of een B&B. “Al mijn essentials steken ook letterlijk in één tas. Maar intussen creëer ik wel waarde, want de panden raken in een mum van tijd verkocht. Deze manier van leven is niet voor iedereen weggelegd, maar voor mij is dit nomadische bestaan the best of both worlds.” 
 
– guillaumevandurme.be 

BC MATERIALS 
INNOVEREN MET BOUWAFVAL 
 
BC materials is een spin-off van architectuurbureau BC architects. De start-up maakt bouwmaterialen van uitgegraven grond die normaal als afval bestempeld wordt. “We vermalen, mengen en persen het ‘afval’ van bouwwerven tot kwalitatief bouwmateriaal”, legt Anton Maertens uit. “Alleen al in België wordt er jaarlijks 37 miljoen ton aarde uitgegraven. Ondanks de bouwkwaliteit eindigt deze grond vaak in groeven of als artificiële heuvel. Wij tonen dat aardematerialen toekomst hebben. Bouwen met leem is geen nostalgie, maar een toekomstverhaal.”
 
“Wij gaan met lokaal uitgegraven grond volledig CO2-neutraal aan de slag en tonen wat er kan. Wij inspireren, adviseren en fabriceren. Denk aan pleistermateriaal van aarde en stampleem waarmee je vloeren kan leggen die eruitzien als beton met een uniek reliëf. Het proces van urban mining is bovendien volledig circulair. Na gebruik kunnen de materialen weer terug in de bodem of zijn ze om te vormen tot nieuwe bouwmaterialen. Zo wordt de stad als het ware een mijn waaruit je kan putten.” 
  
– bcmaterials.org  

TOPP AND LEGG 
KIEZEN EN AANPASSEN 
 
Het jonge Belgische meubelmerk Topp and Legg verlaat het klassieke circuit van kopen, gebruiken en wegwerpen en kiest een modulair en circulair concept met grenzeloos potentieel. Leasen en ruilen we weldra ons designmeubilair? Topp and Legg geeft alvast de aftrap met een verrassende en inspirerende eettafelcollectie, ontworpen door Cas Moor. Via een onlineconfigurator kies je zelf je tafelblad en onderstel.  
 
“Door in te zetten op modulariteit en de levenscyclus, kunnen wij een duurzaam meubelconcept op de markt brengen dat meegroeit met een gezinssituatie”, vertelt Henri Decruy. “Vraagt jouw leven om een andere tafel? Dat kan. Tegelijk behoudt je interieur dezelfde hoogwaardige uitstraling. Wil je een ronde of vierkante tafel, in massief eik of liever in multiplex met een kleurrijke fenix toplaag? In een muisklik kies je zelf voor een klassieke of hippe uitstraling. Het is personaliseren zonder in te boeten op kwaliteit of esthetiek. Onze filosofie luidt: eenvoud in ontwerp en productie. Maar ook in verkoop, waarin we ook het variabele element willen introduceren. Zo denken we luidop aan subscription as a service. Met zowel aankoop- als huurmogelijkheid. De mogelijkheid om meubels in te wisselen, aan te passen en up te graden zien wij als een duurzame oplossing.” 

– toppandlegg.com 
 

(fotografie: Alexander Popelier)


Misschien vind je deze posts ook leuk