Interieur

Marc Merckx: thuiswerker avant la lettre

11 december 2020

Lang voor iedereen noodgedwongen aan het telewerken sloeg, kon je Belgisch designer en architect Marc Merckx al in zijn thuiskantoor vinden: een compacte, ingetogen cocon die flexibel en de klok rond als creatieve plek, vergaderruimte of bureel wordt ingezet. “9 to 5 en een clean desk zijn niet aan mij besteed. Van vrijheid en solitude geniet ik des te meer.”

Ik heb geen band met Stekene. Ik kan morgen perfect ergens anders gaan wonen”, begint Marc Merckx het gesprek. “We wonen hier omdat de verbinding tussen Antwerpen en Gent goed is. We hadden aanvankelijk onze zinnen gezet op een huis verderop in de straat, maar door omstandigheden zijn we hier beland.” In het smalle, langgerekte thuiswerkkantoor van de Belgische designer en architect vleit het groen zich tot tegen de ramen en wordt de drukke weg zo op afstand gehouden. Ook het privégedeelte van de woning voelt verrassend ver weg. “Het woongedeelte heeft ongebreideld zicht op de tuin. Ik zit met mijn bureauruimte aan de zuidkant. Dat is de voorkant van de woning. Ik heb groen aangeplant om het kantoor te bufferen van de straat en dat heeft een invloed op de beleving hier binnen. Ik word hier van heel dichtbij omringd door de vier seizoenen.”

“Het klopt dat werk en privé hier perfect gescheiden zijn. Daar hebben we bij de indeling van de woning bewust naartoe gewerkt.” De pupil van Vincent Van Duysen ging na vijftien jaar zijn eigen weg, kon internationaal zijn stempel drukken op een heel divers portfolio van privé-, retail-, kantoor- en hospitalityprojecten, werd benoemd tot creatief directeur bij het Belgische outdoormerk Tribù en werkt ondertussen met een vierkoppig team. “Een paar dagen per week zitten we samen en de rest van onze tijd werkt iedereen voor zich. Ik verwacht dus veel zelfstandigheid van mijn medewerkers, en toch wordt het hier tegenwoordig soms te druk. Ik heb al nagedacht om het kantoor naar onze zolder te verhuizen: die is gigantisch. Maar als je team groeit en in een thuissituatie werkt, dan wordt het steeds moeilijker om de scheiding te bewaken. Dus maken wij binnenkort wellicht de omgekeerde beweging en verhuizen we naar een kantoor in de stad.”

Keurslijfje van 9 tot 5
Van thuis uit werken, zelfdiscipline, videocalls: terwijl het gros van de Belgische bedrijven zich de nieuwe werkgewoontes moeizaam eigen maakt, zijn ze voor Merckx altijd al een evidentie geweest. “Als ik alleen ben, kan ik me ten volle concentreren. Als de inspiratie na het avondeten komt, dan trek in me nog een paar uur terug in mijn kantoor. Ik pas niet in dat keurslijfje van 9 tot 5. Als mijn medewerkers er zijn, is er dan weer een heel andere dynamiek. De combinatie maakt het extra interessant. ’s Ochtens ga ik lopen in het achterliggende natuurgebied of trek ik naar de gym. Als ik nood heb aan wat ruimte in mijn hoofd, dan ga ik naar een museum of werk ik in de tuin. Als er deadlines zijn, werken we gewoon door in het weekend. Wellicht heeft het ook met passie te maken. (lacht) Dat maakt een uurwerk overbodig.”

“Veel meer dan ergonomie, werk ik op akoestiek. Voor kantoorprojecten is dat voor mij zelfs het vertrekpunt, want weergalmen zijn een grote stressfactor en vermoeien bovendien enorm.”

Akoestiek boven ergonomie
Het thuiswerkkantoor van Marc Merckx is er één in vijftig tinten grijs. En met een veelheid aan tactiele texturen, een schat aan stalen en materialen en gedempte verlichting is het vooral een stiltebastion waar creativiteit alle vrijheid krijgt. “Veel meer dan ergonomie, werk ik op akoestiek. Voor kantoorprojecten is dat voor mij zelfs het vertrekpunt, want weergalmen zijn een grote stressfactor en vermoeien bovendien enorm. En hoewel iedereen het ideale kantoor anders beleeft, kan je met de juiste basis de ultieme werkplek voor iedereen creëren. Wij laten ons hier graag omringen door bepaalde voorwerpen, maar anderen verkiezen misschien een clean desk. Hoe het ook zij, een gevoel van welbehagen en optimale productiviteit bereik je in een ruimte met een harmonieuze flow. Daar gaan wij naar op zoek door op een intuïtieve manier de ruimte te strippen tot haar puurste staat van eenvoud. Daarna kleden we ze aan met eerlijke, warme materialen. Zelf werk ik daarvoor bijna nooit met bestaande of commerciële merken, maar liever met vintagestukken. En uiteraard zit het unieke karakter van elke ruimte nog altijd in de details.”

Uit: ABSoluut 21
Tekst: savvy.be
Beeld: Tim Van de Velde

Misschien vind je deze posts ook leuk