Hotspot Kunst

Voorlinden, museum voor hedendaagse kunst in de duinen

27 januari 2017

Op landgoed Voorlinden in Wassenaar realiseerde zakenman Joop van Caldenborgh zijn grote droom: een museum van internationale allure waarin hij zijn kunstverzameling – de Caldic Collectie – kan tonen aan het publiek. Op 11 september 2016 opende Voorlinden, museum voor moderne en hedendaagse kunst, zijn deuren. Permanente highlights zijn de skyspace van James Turrell, Couple under an Umbrella van Ron Mueck en Leandro Erlichs Swimming Pool. Het restauratieatelier onderscheidt het museum van veel andere. Van achter een glazen wand kunnen bezoekers volgen hoe restauratoren kostbare kunstwerken in ere herstellen. Binnenkort gaat bovendien een bibliotheek open met informatie over elke kunstenaar die je in de tentoonstellingszalen tegenkomt. Regelmatig vinden in het museum ook tijdelijke tentoonstellingen plaats. De tweede soloshow loopt van 21 januari tot en met 7 mei en heet ‘Martin Creed – SAY CHEESE’. Veertig werken van deze Britse kunstenaar zullen er te zien zijn. Het gebouw waarin het museum is ondergebracht, werd gerealiseerd door Kraaijvanger Architects. Zij gebruikten voornamelijk natuursteen en transparante glaswanden die binnen bijdragen aan de natuurbeleving. Op mooie dagen kan je ook van de groene omgeving van het museum genieten. Landschapsarchitect Piet Oudolf ontwierp de tuinen en bovendien ligt Voorlinden aan de rand van de Wassenaarse duinen. Kortom: meer dan de moeite waard om eens de grens met Nederland over te steken.

foto Pietro Savorelli

Misschien vind je deze posts ook leuk