Design

Henry van de Velde Awards 2016

20 januari 2017

Op 19 januari 2016 werden opnieuw de Henry van de Velde Awards uitgereikt. En de jury was het er unaniem over eens: in 2016 toonde design zich bijzonder inspirerend en diende het de maatschappij als nooit te voren. Verrassend eenvoudige, functionele oplossingen voor vraagstukken op het vlak van mobiliteit, de gezondheidszorg of de vluchtelingenprobleem. De jury had een hele kluif aan het kiezen van de laureaten in 12 verschillende categorieën.

Een overzicht van de winnaars:

Lifetime Achievement Award: Kristel Van Ael & Joannes Vandermeulen – Namahn.
De jury: “Als experten in human centred design vertoeven Kristel Van Ael en Joannes Vandermeulen (partners van Namahn) wereldwijd in de kopgroep wanneer het gaat over digital, user experience en servicedesign. Hun bureau is daarbij een centrum geworden dat actief bijdraagt aan de definitie van design wereldwijd. ..”

Company Award: Rotor Deconstruction
De jury: “Waar in oorsprong Rotor Deconstruction vooral is ontstaan met een focus op semi-industriële afbraakprojecten waarbij afvalstromen in kaart werden gebracht, verlegden zij later hun aandacht ook naar het verzamelen en aanbieden van deze materialen voor een tweede leven. Daardoor bestaat de organisatie uit praktische profielen, theoretici die onderzoek doen naar duurzaamheid en tentoonstellingsmakers die dit alles aanschouwelijk weten om te zetten. Wat vooral opvalt is dat werknemers van verschillende strekkingen samenzitten, en de kruisbestuiving en interactie het bedrijf naar een hoger niveau tilt. De jury is deze innovatieve manier om een organisatie op te zetten opgevallen, en beschouwt het als een boeiende businessmodelinnovatie.”

Young Talent Award: Pieter-Jan Pieters / OWOW
De jury:  “Pieter-Jan Pieters heeft bewezen luchtig en vindingrijk te zijn in zijn ontwerpaanpak. Vooral zijn motto om niet volledig te vertrekken vanuit de wensen van de klant gaat in tegen de klassieke ontwerppraktijk en wordt door de jury toegejuicht als opvallend en gedurfd. Zijn in Eindhoven gevestigde bureau OWOW kende een viertal jaar geleden een bijzonder succesvolle start via Kickstarter, telt momenteel reeds een kleine tiental werknemers en haalt nationale en internationale opdrachten binnenhaalt.….”

OVAM Ecodesign PRO Award: Rotor Deconstruction
De ontmanteling van het interieur uit de voormalige hoofdzetel van de Generale Bank, nu BNP Paribas Fortis, en het hergebruik van sommige elementen in nieuwe projecten betreft een van de belangrijkste operaties tot nu van Rotor Deconstruction, een spin-off van Rotor. Het hergebruik van materialen, in tegenstelling tot recyclage, laat zoveel mogelijk toe de gebruikswaarde, maar ook de culturele waarden van de betrokken elementen te bewaren. Rotor Deconstruction belichaamt een duurzaam economisch model dat ook andere spelers toelaat en jobs kan creëren.

Better Health Award: INGA Wellbeing
INGA Wellbeing staat voor comfortabele, stijlvolle kledij voor zorgpatiënten. De collectie bevat bloesjes, truien, kleedjes, broeken en pyjama’s die discreet voorzien zijn van openingen voor drains of van panden die gemakkelijk kunnen worden verwijderd voor een medisch routineonderzoek of behandeling en de patiënt in zijn waarde laten.

Ontwerp Fiona Mc Greal, Opdrachtgever INGA Wellbeing i.s.m. Gysemans Clothing Industry, Innovatie Centrum, Alsico NV, Philippe Buck, Solvay, Jacques Peeters, Jules Bordet Institute

Collective Award: Marta
Marta is een lokale Antwerpse markt met directe band tussen producent en gebruiker. Het wil sensibiliseren en informeren, door participatie en samenwerking tussen de kramers en chefs te stimuleren om nieuwe producten en gerechten te creëren en door het publiek te inspireren. Op die manier wil MARTA niet alleen eerlijke prijzen voor de boeren en verwerkers via de korte ketenaanpak stimuleren, ze wil ook inzetten op het sluiten van cirkels met een ‘niets-gaat-verloren’ attitude.

Ontwerp ONDERGROND vzw (Ellen Pil, Sophie van Haasen, Caroline Huyghe, Daphne Pascual) met de steun van de Provincie Antwerpen, Stadslab 2050 en Born in Antwerp

Communication Award: Disarming Design from Palestine (DDFP)
DDFP is een inclusief designlabel met Palestijnse gebruiksgoederen. Disarming Design from Palestine wil alternatieve verhalen brengen over Palestina nu en wil reflecteren over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties. Het platform ontwikkelt, toont en verkoopt hedendaagse designobjecten uit Palestina, ontworpen door hedendaagse designers, kunstenaars en studenten in samenwerking met lokale producenten en ambachtslui.

Ontwerp Annelys de Vet, i.s.m. Mohammad Saleh, Sami Khaldi, Ghadeer Dajani, Wisam Hourani en May Marei, Opdrachtgever Disarming Design from Palestine 

Design Research Award: stad Aalst
Aalst startte twee co-creatietrajecten vanuit een servicedesigntraject om als zorgstad ervoor te zorgen dat senioren in hun vertrouwde omgeving thuis blijven wonen. De grote uitdaging was om zowel de ideale woonzorgomgeving te onderzoeken alsook hoe Aalst zich als zorgstad kan positioneren. Het co-creatietraject zorgde ervoor dat zorgverstrekkers en andere bedrijven uit Aalst nieuwe samenwerkingen aangingen en initiatieven ontplooiden.

Ontwerp Studio Dott (Suzan Bijloo, Lisa Apers, Tine Peeters) i.s.m. AIPA & Pantopicon, Opdrachtgever Stad Aalst

Efficiency Award: Haspencubes
Deze award is een designprijs voor oplossingen die de kost, verbonden aan een product of dienst verkleinen, zonder in te boeten op kwaliteit. En dat is zo bij de Haspencube, een vuurpot voor fruitplantages die volledig opbrandt en ook efficiënt is. Designer Frédéric ontwikkelde de Haspencube waarbij de grondstof appelhout uit eigen streek komt.

Ontwerp Boonen Design Studio (Frédéric Boonen), Opdrachtgever Haspenwood

Feel Good Award: Memory Stone
Deze prijs wordt toegekend aan een project dat mensen op een verrassende wijze emotioneel raakt of prikkelt. Memory Stone ontwerpt betonnen urnen en grafstenen “Of het leuk is voor een ontwerper om een grafsteen te ontwerpen, weet ik nog niet; boeiend is het zeker en als je tot een rationele oplossing komt, is het des te beter”, aldus designer Axel Enthoven. ….“Vanuit de emotionele zijde moet het een knipoog zijn naar diegene die je moet achterlaten. De eenvoudige en uitgepuurde vorm symboliseert de verdiende rust. Bescheiden maar aanwezig, iconisch zonder verwaandheid. Geïnspireerd door de natuur en met respect ontworpen.”

Ontwerp Axel Enthoven (Yellow Window), Opdrachtgever Memory Stone (Serax)

Life Quality Award: Maggie Shelter
De Maggie Shelter is de oplossing waar vaste constructies niet mogen, gewenst of praktisch zijn. En zo komen we bij de vluchtelingenproblematiek, want ook daar is de tent snel op te zetten en te verplaatsen, modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. Ze heeft een hoge energieprestatie en weerstaat aan een hard klimaat en aan stormen. De constructie werd voorzien van een dubbele wand uit aluminium en zeildoek die volledig opgevuld kan worden met lokale materialen. De Maggie ziet eruit als een grote tent maar heeft de voordelen en functionaliteit van een vast gebouw.

Ontwerp DMOA architecten bvba (Benjamin Denef, Matthias Mattelaer, Bart Peeters, Kjell Keymolen, Inge Stuyckens), Opdrachtgever Maggie i.s.m. KULeuven, Centexbel, Vermako, Vervaeke, Fedasil, Agentschap Innoveren & Ondernemen en Flanders Investment & Trade

Public Award: Stand-up Nomad
De Public Award werd uitgereikt aan de Stand-up Nomad, een in hoogte verstelbare statafel, die handmatig versteld kan worden, zodat iedereen op een ergonomisch verantwoorde manier (tafelblad op ellebooghoogte) rechtstaand kan werken.

Ontwerp Henri Verheughe & Mathias Ellegiers, Opdrachtgever Jaswig bvba

Nieuwe Vlaamse Meesters in de Kunst: Jo De Baerdemaeker
De eerste eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ in de categorie’ Kunst’ ging naar Dr. Jo De Baerdemaeker, zelfstandig letterontwerper, producent-ontwikkelaar van digitale lettertypes, en post-doctoraal onderzoeker.

TENTOONSTELLING
De Henry van de Velde Awards zijn een initiatief van Design Vlaanderen, dat nu behoort tot Flanders DC. De OVAM en BOZAR zijn partners.
Bezoek voor een overzicht van de 25 genomineerden en de 12 winnaars, de gratis tentoonstelling in de Foyers van BOZAR. Die loopt tot en met 19 maart.

Misschien vind je deze posts ook leuk