Design Kunst

Filip Dujardin: van pixel tot baksteen

3 september 2016

Een fotograaf die bouwt, een bouwer die fotografeert, of toch een verdoken architect? De Vlaamse kunstenaar Filip Dujardin zoekt graag de grijze zone op: verwarring troef. Ook in zijn werk. Dujardin is wellicht het bekendst van zijn fotografische serie ‘Fictions’: een doorlopende reeks waarin hij sinds 2012 ‘architectuur als beeld’ onderzoekt in surrealistische fotocollages. Sinds kort heeft hij de pixels vervangen door bakstenen en voert hij zijn ‘fantasiebouwsels’ uit in de vorm van tastbare installaties. Voor zijn nieuwste tentoonstelling in de Antwerpse Van der Mieden Gallery, werkte hij rond oerelementen in de architectuur: een deur, een trap, een muurtje. “Ik probeer dit soort heel herkenbare vormen, die al 12.000 jaar meegaan, een andere twist te geven”, zegt Dujardin. “Ontwerpen doe ik niet: een stoel is al honderdduizend keer ‘opnieuw uitgevonden’. Ik plaats objecten liever in een andere context, ontdoe ze van hun dagelijkse functie en laat ze puur als vorm bestaan. Zo wordt de grens tussen architectuur en sculptuur heel dun.” De baksteen, nog zo’n architecturale, universele evergreen, die volgens de kunstenaar “de belofte in zich draagt alles te kunnen worden”, speelt de hoofdrol. Bijzonder: na ze eerst gebouwd te hebben, vereeuwigt Dujardin zijn sculpturen weer terug op foto: fictie wordt realiteit, enkel om terug te vervallen tot fictie.

Filip Dujardin, ‘side walls’ tot 22 oktober bij Van der Mieden Gallery, Antwerpen.
Voor openingstijden en adres, zie www.vandermieden.com

Beeld: ‘Filip Dujardin, Chamber, 2016. Copyright: Filip Dujardin. Courtesy Van der Mieden Gallery and the artist.
Meer werk op onze Facebook-pagina!

Misschien vind je deze posts ook leuk