Entropic

27 augustus 2024

Out of the box wonen aan zee

Een grafisch spel van gestapelde kubussen, bekleed met travertijn titanium; dat is Entropic. Langs een brede laan en vlak bij de dijk van Knokke-Heist zette ABS Bouwteam een luxueus appartementsgebouw neer dat moeiteloos de brug slaat tussen ruimte en geborgenheid.

De gevel van Entropic is een blikvanger in het straatbeeld. Tussen de aanpalende flatgebouwen in de Graaf d’Ursellaan kaapt het sobere, uitgepuurde ontwerp met een eenvoudig lijnenspel en een combinatie van travertin titanium meteen je aandacht. Vooral de gestapelde volumes die door hun uitzonderlijke hoogtes als schakels in de gevel verwerkt konden worden, springen in het oog zonder het straatbeeld te bruuskeren. Gestapeld van links naar rechts geven ze het appartementsgebouw een speels karakter dat breekt met de standaardindeling waarbij slechts één appartement per niveau wordt ingepland. De acht verdiepingen werden opgebouwd uit horizontale volumes in een ritmische structuur die enkel bovenaan wordt doorbroken door een verticale kubus met dubbele hoogte. De strakke geometrische architectuur verraadt de signatuur van Cubyc Architects, dat voor het nieuwbouwproject een evenwicht vond tussen de vraag van de opdrachtgever, de beschikbare ruimte over een oppervlakte van twee afgebroken rijhuizen en de bouwvoorschriften. Voor de realisatie sloeg Cubyc de handen in elkaar met ABS Bouwteam.

Geborgen buitenruimte met panoramisch zicht

Een geslaagde ruimtelijke ingreep is ook hoe de centrale zone tussen de terrassen werd opgevuld. Dankzij de schuine muur die opengaat naar buiten ontstond een volledig afgebakende buitenruimte die tegelijk geborgenheid biedt en privacy creëert zonder in te boeten op het uitzicht. Zowel vanuit de leefruimte als vanop de terrassen is het genieten van het prachtige panoramische zicht op de omgeving en het uitgestrekte hinterland.

De uitstraling van het project wordt tot slot nog versterkt door de volledig heraangelegde omgeving met de vernieuwde boulevard en een boomrijke groenvoorziening. Door de gunstige ligging in een brede laan die parallel loopt met de zeedijk en dankzij de zuidoriëntatie konden lichtrijke appartementen worden gerealiseerd. De verzonken raampartijen en de vloer die naadloos naar buiten doorloopt verbinden de binnen- en buitenruimte op een vloeiende manier en trekken het daglicht tot diep in de dertien gepolijste high-endflats.

Kortom: met dit nieuwe gebouw schenkt ABS Bouwteam niet enkel de Graaf d’Ursellaan in Knokke-Heist een bijzonder boeiende parel, maar ook de bewoners die een nieuwe dimensie in echte woonkwaliteit zullen beleven.

Fotografie: Damon De Backer

Misschien vind je deze posts ook leuk