Kunst

Labiomista van Koen Vanmechelen: site en kunstwerk in één

25 juni 2019

Op 6 juli opent LABIOMISTA, de site en het kunstwerk in progress van Koen Vanmechelen.  Vooral de toegangspoort The Ark en Vanmechelens studio The Battery zijn bijzondere eyecatchers. Ze zijn het werk van de Zwitserse architect Mario Botta en verwijzen met hun gitzwarte kleur naar het mijnverleden van de Zwartberg-site in Genk.

‘Labiomista’, een taalkundige samentrekking van het Franse ‘la’, het universele ‘bio’ en het Italiaanse ‘mista’, wil de mix van het leven weerspiegelen. De plek waar tot 1996 de mijn van Zwartberg en tot 1997 de Limburgse zoo waren gelegen, is herontwikkeld tot een kruisbestuiving van kunst, natuur en architectuur. Ook het oeuvre van Koen Vanmechelen bevindt zich op dat snijpunt met een mengeling van schilderijen, sculpturen, video’s, mixedmedia-installaties en levende kunst. Wie kent niet zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project’ uit 1998, dat via kruisingen van nationale kippenrassen de genetica van kippen onderzoekt.

Architect Mario Botta
Labiomista is 24 hectare groot, waarvan de helft vrije natuur. De toegang tot het park gaat via The Ark, een markant onthaalgebouw dat werd opgetrokken uit zwarte baksteen en gepolierd beton. Ook The Battery, Vanmechelens studio en het hart van de site, verwijst met zijn zwarte kleur naar het mijnverleden van de site. Beide gebouwen zijn van de hand van de Zwitserse architect Mario Botta, de man die ook het Museum of Modern Art in San Francisco en Fiore di pietra in Zwitserland tekende. Botta creëerde met The Battery een indrukwekkende nieuwbouw van bijna 5000 m2. Het eerste deel van het gebouw werd op pijlers gebouwd waardoor de bezoeker eronderdoor kan wandelen in een soort openluchtgalerie. Verder vallen ook de twee grote kooien op: The Looking Glass vooraan en de arendskooi bovenop het gebouw.

Cosmogolem installatie
De voormalige, gerestaureerde directeurswoning van de mijn en de zoo van Zwartberg kreeg de naam Villa OpUnDi, een plek van ontmoeting en kennis die het verhaal en de geschiedenis van de site vertelt en tegelijkertijd een caleidoscopisch beeld van de kunst van Vanmechelen geeft. Maar het is het Cosmopolitan Culture Park dat het grootste onderdeel van Labiomista vormt. Daar ontdekken bezoekers enkele sculpturen en installaties, waaronder de 9,5 meter hoge Cosmogolem: een open hoofd uit marmer en staal dat symbool staat voor kinderrechten. Ergens halverwege het Cosmopolitan Culture Park verrijst later ook nog LabOvo, een paviljoen in lichtgrijs beton en een gevel in hout en glas, waar wandelaars kunnen rusten, maar ook ruimte wordt gecreëerd voor dierenverzorging, educatie en experiment. Het gebouw is een ontwerp van het Belgisch-Spaanse architectenbureau Van Belle & Medina Architects.

 

Beelden: Jeroen Verrecht / Kris Vervaeke / Sampo Linkoneva

 

Misschien vind je deze posts ook leuk