130 jaar art nouveau: op huizenroute door Brussel

22 februari 2023

Tijd voor een huizenroute door Brussel. Naar aanleiding van de 130ste verjaardag van de art nouveau staat de kunststroming het hele jaar centraal in onze hoofdstad. De korte, maar hevige bloeitijd heeft een blijvende indruk nagelaten op het Brusselse straatbeeld. De komende maanden kunnen architectuur- en kunstliefhebbers volop genieten van een gevarieerd programma.

Brussel is ontegensprekelijk dé hoofdstad van de art nouveau. De stad en de stroming zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1893 legde architect Victor Horta de laatste hand aan het Tasselhuis. Het was het startschot van de art nouveau. Het pand vormt de allereerste synthese van een destijds nieuwe kunstvorm, gekenmerkt door veel licht, kleur, ijzerwerk en mozaïek. Tot aan het abrupte einde in 1914 zou deze totaalkunst zowat alle domeinen, van architectuur over sieraden tot affiches, domineren.

Schoonheid als levensideaal

Naast een esthetische stroming was art nouveau ook een ideologie die de forse industrialisering aan de kaak stelde. De kunstenaars, architecten en ambachtslieden van die tijd smachtten naar een terugkeer naar de natuur en de duurzaamheid van voorwerpen, maar ook naar schoonheid als levensideaal. Tel gerust de gelijkenissen met vandaag. Zijn we niet nog steeds op zoek naar meer authenticiteit?

Meesterwerk van Victor Horta

Meer dan tweehonderd art-nouveaugebouwen zijn vandaag deels of helemaal beschermd. Een groot deel wordt in dit jubileumjaar publiek opengesteld. Zo kunnen we ons vergapen aan Hôtel Solvay, dat alom aanzien wordt als het absolute meesterwerk van Victor Horta. Onze tip is echter het minder bekende Van Eetveldehuis. Deze recent gerestaureerde riante woning is een echt juweel. Het interieur vol glas in lood en smeedijzer is weelderig. Zowel Hôtel Solvay als het Van Eetveldehuis staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een initiatief dat afgelopen najaar trouwens zijn vijftigste verjaardag vierde.

De Brusselse viering van art nouveau is de ideale gelegenheid om onze hoofdstad te (her)ontdekken. Het multidisciplinaire programma is een aanrader en belicht de diverse invloeden van art nouveau. Neem in 2023 dus zeker een duik in dit rijke erfgoed.

Alle info: www.visit.brussels/en/visitors/agenda/art-nouveau-brussels-2023

Misschien vind je deze posts ook leuk