Design

Eco-efficiënt design: een nouvelle vague 

6 april 2023

De slinkende materialen zijn niet enkel een uitdaging, ze bieden ook ecologische kansen. Ontwerpers tonen zich inventief en verdringen de designprincipes van gisteren naar de achtergrond. Afgedankte of onbruikbare materialen toveren ze om tot iets dat vaak nog meer waarde heeft én er beter uitziet. Wij geven een staalkaart van initiatieven met een lichte voetafdruk. Ze tonen het gigantische potentieel van nieuwe ontwerpbenaderingen.

Stenen tijdperk 

De baksteen is misschien wel het grootste voorbeeld van de menselijke ingreep in het landschap. Ze zullen ons overleven, maar in welke vorm? Dat is wat Maarten Vanden Eynde met Brick Era onderzoekt. Het is een serie kopieën van rotsblokken die zijn gevormd door het eindeloos rollen van bouwafval in een rivier of op een rotsachtige kustlijn.

Hennep aan de muur 

Hennep groeit snel, met weinig water, heeft antibacteriële eigenschappen en kaatst 90 procent van het UV-licht terug. Van dit natuurlijke supermateriaal maakte Romy Di Donato akoestische panelen. Hennep heeft een veelbelovende toekomst in een breed scala van sectoren. Zo vinden we het ook terug in voeding, de textielsector, de kunststofindustrie, schrijfwaren en zelfs de bouw.

Duurzaam surfen 

Genieten van de natuurkracht van water op een product van polyurethaan? Philippe Martens vond het een paradox en bedacht een duurzame surfplank van kurk, paulowniahout en bio-epoxy. Met zijn Sinum Surfboards wil hij surfen duurzamer en persoonlijker maken door surfers te helpen om hun eigen droomsurfboard te creëren. Handgemaakt van natuurlijke materialen. 

Cello in vlas 

Slinkende houtvoorraden zetten instrumentenbouwers voor een flinke uitdaging. Tim Duerinck vond in ons inheemse vlas echter een verrassende bondgenoot. Hij zoekt al langer materialen en vormen om unieke muziekinstrumenten te bouwen. Zijn traditionele ambacht in combinatie met hoogtechnologische processen leveren een cello op die sonorisch kan wedijveren met de traditionele houten varianten.  

Circulair textiel  

Het is wellicht een van de grootste uitdagingen voor de huidige mode-industrie: de aanpak van kledingverspilling en de recycleerbaarheid van wat we dragen. SCIRT verenigt instellingen, bedrijven en ngo’s in hun onderzoek naar circulair textiel. Want recycleren om te recycleren is niet de oplossing. Innovatie en upcycling zijn dat wel. 
 
Afval zit goed 

Afval noch energie gaat verloren bij Zaventem Ateliers. De productieresten worden versnipperd tot grondstof voor een unieke set gerecycleerde BLEND-krukken. De resten van alle werkplaatsen worden gemengd met een bindmiddel om een ​​kruk te produceren die elke keer anders is, niet in vorm maar in samenstelling. Dit krukje bevat zowel leer, messing, glas, keramiek, hars, schuim, glitter als hout. 

Prikkelende vezels 

Belgische schapen zijn geen sant meer in eigen land. Céline Lambrechts zet de wol van inheemse schapenrassen weer op de kaart als een hoogkwalitatief materiaal. Met ambachtelijke maakprocessen toont ze de eenvoudige en pure schoonheid van wol. Ze creëert schoonheid en kracht door het onvolmaakte van het materiaal, met alle oneffenheden in kleur en textuur, te omarmen. 

Paddenstoelen in de muur 

Isolatie op basis van afval van de paddenstoelenkweek. Het Brusselse PermaFungi, gespecialiseerd in biopaddenstoelen die op koffiedik worden gekweekt, boort een nieuwe niche aan. De coöperatie ontwikkelde een gezond en niet-vervuilend materiaal dat kan dienen als isolatie in de bouwsector.  

Bouwen met algen  

Bouwen we weldra met algen en gisten? GLIMPS.bio zet in op een strategische transitie naar een open, biogebaseerde economie. In cocreatie met ontwerpers zoekt dit design agency naar door de natuur geïnspireerde oplossingen. Zo versnelt het de overgang naar duurzaam materiaalgebruik. Met een aanbod van productontwerpdiensten brengt GLIMPS.bio de kruisbestuiving tussen biologie, design en architectuur in de praktijk.

 Die band zit goed 

Iquas staat voor design met een bijzonder verhaal, dat geproduceerd wordt met geüpcyclede materialen. De Tyred is een loungestoel samengesteld uit een metalen frame en een zitting van gebruikte binnenbanden van fietsen. Het zachte rubber geeft dit ontwerp een zeer comfortabele zit- en rugleuning. 

Misschien vind je deze posts ook leuk