Design

De keuken als bibliotheekkast

15 januari 2019

Geen plek in huis die zo functioneel is als de keuken – en daar brengt Grégoire de Lafforest nu nét verandering in. Voor zijn samenwerking met Obumex, ontwierp de Franse designer een keuken als bibliotheekkast met daarin volop ruimte voor persoonlijke verzamelobjecten en nicknacks, mét metalen ladder erbovenop.

Het Belgische designbedrijf Obumex creëert al twintig jaar limited edition signature keukens in samenwerking met spraakmakende ontwerpers. Na o.a. Joseph Dirand en Vincent Van Duysen was die eer nu weggelegd voor Grégoire de Lafforest, die sinds 2016 actief is als huisontwerper van Hermès. Voor zijn keukenontwerp vertrok de Fransman van een veelgehoorde klacht: menig keuken wordt bevolkt door noodzakelijke blinkende huishoudapparaten die we eigenlijk liever niet willen zien. Om van de keuken weer de meest belangrijke leefruimte van een woning te maken, vol kleur, sfeer en leven, was De Laforrests oplossing een bibliotheekkast. Hierbij wordt de focus gelegd op decoratieve objecten als (kook)boeken, accessoires en kunstvoorwerpen, die zich doorgaans op organische wijze verzamelen en een uitdrukking zijn van de persoonlijkheid van de gebruiker. Het creatieve vakmanschap dat uit de samenwerking van Obumex en De Lafforest voortvloeide, laat veel ruimte over voor een persoonlijke touch. De kasten – gebaseerd op een heruitgevonden versie van de nis – kunnen naar eigen smaak gevuld of juist leeggelaten worden, met een ‘leesbare catalogus van de smaak van de eigenaar’ als resultaat. Details die de identiteit van de keuken as such openbaren zijn ingenieus verborgen: de gootsteen bevindt zich in een nis en de handgrepen zijn vervangen door een onzichtbaar greepsysteem onderaan de lades en kastdeuren. Het metalen laddertje maakt het bibliotheekconcept compleet. Deze unieke keuken is nog een tijd te bewonderen in de Obumex-showroom in Gent.

 

(foto Annick Vernimmen)

 

Misschien vind je deze posts ook leuk