Compact wonen tussen Mies en Neutra

2 september 2022

“An interesting plainness is the most difficult and precious thing to achieve”, dixit Ludwig Mies van der Rohe. Het zijn iconische woorden die deze compacte en doordachte realisatie van ABS Bouwteam in samenwerking met CAS Architecten in haar essentie vatten. Want hoe minimalistischer het eindresultaat, hoe complexer het proces dat eraan voorafgaat. Dan is het geen overbodige luxe als architect en bouwteam als een geoliede tandem door het ontwerp- en bouwproces fietsen. En als het ontwerp tijdens de bouw zelfs nog verfijnd kan worden op maat van de bouwheer, dan krijg je een ongeziene totaalaanpak die volledig ontzorgt.

De bouwheren, een koppel vijftigers met twee volwassen zonen die binnenkort allebei het huis uit zijn, wilden een compacte villa in de geest van Ludwig Mies van der Rohe. Eén waarin glas, staal en natuursteen de hoofdrollen zouden spelen. Net zoals zeventien jaar eerder klopten ze aan bij ABS Bouwteam dat op zijn beurt CAS Architecten onder de arm nam. Het Gentse architectenbureau ontwierp een minimalistische en hedendaagse woning met verschillende stijlkenmerken uit de modernistische architectuurgeschiedenis.

Naadloze overgang

Elk bouwteam dat ervaring heeft met een minimalistische bouwstijl weet dat het neerzetten van eenvoud niet eenvoudig is. In dit project nam het uitpuren van de architectuur een grensverleggende vlucht. Zo loopt een buitenmuur in natuursteen naadloos over van buiten naar binnen om daar over te gaan in een douche in hetzelfde materiaal. Enkel een glaspartij scheidt de twee delen van elkaar. Het gebruik van natuursteen was een van de stokpaardjes van Ludwig Mies van der Rohe en in dit geval werd geopteerd voor de neutrale en bruingrijze natuursteen Pierre de Varennes – donsato.

Verder zien we hoe de achterdeur in bruut aluminium gestretcht zit tussen vloer en plafond en aan de buitenkant dezelfde betonlook kreeg als de schil van de woning. Om overkappingen te kunnen realiseren met een subtiele knipoog naar de Oostenrijks-Amerikaanse architect Richard Neutra, bedacht het Design & Build team dan weer een manier om het buitenschrijnwerk tussen de vloerplaat en het plafond te spannen. In combinatie met onzichtbare profielen en een vernauwde dakrand krijg je zo de indruk van eindeloze ramen in huis en een heerlijk binnen-buitengevoel. Opmerkelijk: de keuze voor onzichtbare profielen werd pas tijdens het bouwproces gemaakt. Die vrijheid kan pas ontstaan als een totaalproject ook door de bouwpartner gecoördineerd wordt. Het geeft het team de vrijheid om oplossingen op maat te creëren.

Privacy of niet

Dezelfde gebundelde creativiteit en welwillendheid lagen aan de basis van enkele ingrepen op de benedenverdieping. Daar liggen de traphal, de dressing, het thuiskantoor en de slaapkamer met badkamer geplugd op de centrale gang die de gelijkvloerse verdieping doorklieft, weliswaar zonder standaardbinnendeuren. Toch kunnen deze ruimtes van elkaar worden afgesloten dankzij grote deurvlakken die volledig in de muren vallen. Een dergelijke ingreep zien we ook achter de glazen voordeur, zodat de bewoners na zonsondergang niet aan privacy hoeven in te boeten. Deze spielerei geeft de woning een zekere gelaagdheid: de bewoners kunnen de circulatie aanpassen naargelang de situatie en zo bepalen wat ze wel of niet prijsgeven.

Rustig canvas

Voor de bouwheren was een hoge afwerkingsgraad primordiaal en de interesse in nieuwe technieken groot. Daarom koos het bouwteam voor een specifieke kalkstuctechniek met grijze verf die zowel op de binnenmuren, de plafonds als alle ingemaakte kasten werd toegepast. Op die manier ontstond een rustig canvas dat contrasten noch accenten behoeft en kan alle aandacht naar de zorgvuldig gekozen meubels, verlichting en kunstwerken gaan. Less is more, wie zei dat ook alweer? 

Tekst: savvy.be
Fotografie: Tim Van de Velde

Misschien vind je deze posts ook leuk