Een meer, meer dan één moeras, een drassige wei met paarden en een wandelpad dat overgaat in natuur- en Leiegebied: ze bepalen het uitzicht en de wijdere omgeving van Lakehouse nabij Gent. Wie de woning binnenstapt, ontdekt al snel dat de stapeling van strakke zwart-witvolumes veel meer in zijn mars heeft dan het vormen van een architecturaal stijlstatement. Lakehouse is een cocon die, in een stevige omhelzing met de natuur, in elke ruimte voor een andere woonbeleving zorgt.
Het cliché doorbroken: minimalistische zwart-witarchitectuur hoeft niet kil te zijn. Daar heeft in Lakehouse de speling van het licht een belangrijk aandeel in. Eigenaar Nicolas Vantomme ‒ fotograaf en regisseur van beroep ‒ dokterde het met zijn achtergrond in architectuur minutieus uit en stemde er de schetsen van zijn ontwerp op af. In samenwerking met ABS Bouwteam en Ai&M Architecten werd het ontwerp verfijnd en het bouwproces op gang getrokken. Lakehouse groeide uit tot een uitgekiend spel van volumes en doorzichten dat het daglicht de klok rond aan het werk zet om binnen voor de juiste sfeer te zorgen. “’s Ochtends rijst de zon vanachter de vijver en vervolgt ze haar route langs onze westgevel om te verdwijnen via de achtertuin. Langs deze as vind je dus voornamelijk glasgevel, een voor- en zijterras en als sfeervolle eyecatcher een eeuwenoude boom met schommel”, aldus de bouwheer.
Nochtans woonde het gezin voor hun verhuis in een loft met zicht op de Gentse skyline. Het gebrek aan privacy en geluidsdichtheid zegden de jonge ouders met plezier vaarwel, maar aan de ruimtelijkheid hielden ze vast in het ontwerp. “Ik hou ervan om in mijn huis ergens ‘naartoe te moeten wandelen’. Zo zou je op de bovenverdieping via de hal met een rechtstreekse deur de badkamer kunnen binnenstappen, maar we verkozen om een U-beweging te maken langs de hal en een gang met inmaakkasten. De leefruimte tekenden we aanvankelijk in twee delen, maar toen we merkten dat we van aan de eettafel ons zicht op de tuin zouden verliezen, hebben we de tussenmuur gehalveerd. En in elke uithoek van de woning hebben we vrij zicht tot aan de andere uithoek. Dat aspect van het loftgevoel konden we niet missen.”
Brenger van intimiteit
Ondanks alle openheid is het gezelligheid troef in Lakehouse. Daarvoor zorgen vooral de toegepaste materialen. Het strakke karakter van het interieur met witte muren en meubels en afwerkingen in zwarte aluminium werd verzacht door onder meer de keuze voor parketvloer doorheen de woning, houtfineer voor de maatwerkkasten in de keuken, stucwerk met grijze aspecto concreto in de badkamer en hier en daar een bronsdetail in lichtdesign. Maar de grootste brenger van intimiteit in de woning van Nicolas en Valerie is ongetwijfeld de natuur. Binnen of buiten ontbijten met zicht op de vijver, op de eerste verdieping slapen met een infinitygevoel dankzij het ongebreidelde zicht op de rijpe natuur en het moeraslandschap of werken met een stel weelderige bomen dat via een muurvullend venster als een kunstwerk je home office siert: de natuur houdt Lakehouse in een stevige omhelzing. Ook achteraan wordt de tuin van de woning omzoomd door een karaktervol minibosje. De tuinarchitect leverde op zijn beurt een bijdrage door het aanwezige groen aan te vullen met lage beplantingen en een fijne selectie meerstammige boompjes met een vloeiende snit en nonchalante look. Of hoe een harmonie tussen architectuur en omgeving van een huis een thuis maken, maar ook een beleving. “Als je me zoekt, dan vind je me vooraan met een koffietje op het terras. Het is mijn favoriete plek”, besluit Nicolas.
Foto’s: Nicolas Vantomme Photography