Architectuur

Belgisch-Brits architectenteam ontwerpt nieuwe vleugel Design Museum Gent

30 oktober 2019

Na dertig jaar krijgt het Gentse designmuseum een nieuwe vleugel. Een collab tussen het Gentse TRANS architectuur, het Britse Carmody Groarke en het Belgische RE-ST architecten is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van drie verdiepingen.

Het tijdelijke ontwerpteam van TRANS, Carmody Groarke en RE-ST liet met zijn ‘flexibele en duurzame’ ontwerp 96 andere kandidaten achter zich en won de internationale ontwerpwedstrijd van het designmuseum. In 2021 starten zij met de bouw van de nieuwe vleugel, die de naam DING – Design in Gent – krijgt. De nieuwe vleugel komt aan de Drabstraat, op het terrein waar nu een opvallend beeld van een wc-rol staat. De nieuwbouw zal bestaan uit drie verdiepingen en twee kelderverdiepingen en zal de bestaande museumgebouwen niet alleen verbinden, maar ook extra ruimte bieden voor exposities en een onderkomen worden voor debat en reflectie. Ook komen er een museumwinkel en horeca in de nieuwe vleugel. Het sobere, beheerste ontwerp bestaat uit een volume van witte baksteen met openingen in de gevel, waardoor de activiteiten in het gebouw van buitenaf zichtbaar worden. Via een publiek balkon en de grote glaspartij op de bovenste verdieping – een heuse loft – kunnen de bezoekers uitkijken over de stad. Het ontwerpteam stelt met dit ontwerp een gebouw voor dat aanpasbaar is aan de tijd: flexibel en modulair, met focus op duurzaamheid. Slimme technologieën en circulair bouwen liggen aan de basis van de bouw van de nieuwe vleugel. DING – volgens het museum een ‘derde ruimte’ tussen de publieke ruimte en het museum – zal naar verwachting eind 2023 worden geopend en zal gratis toegankelijk zijn.

Misschien vind je deze posts ook leuk