Design

Hier bloeit een thuiskantoor: de mooiste architecturale tuinpaviljoenen.

8 januari 2021

Sinds enkele jaren rijzen ze als paddenstoelen uit de grond: de gepimpte containers, hippiehappy tiny houses en strakke tuinpaviljoenen. Na een periode van experimenteren, lijkt het nu menens. De tuinstudio’s zijn hier om te blijven en nemen veel gedaantes aan: als relaxplek, zorgunit of … als thuiskantoor. Wij gingen op zoek naar de mooiste werkplekken in de tuin en vonden niet alleen knappe miniatuurarchitectuur maar ook nobele concepten met een heldere blik op het wonen en werken van morgen.

1 // Atelier Janda Vanderghote
Levenslang werken en wonen in de tuin


In het nieuwe tuinkantoor van atelier Janda Vanderghote in Gent is de grens tussen wonen en werken dun, want de lichte, zwarthouten constructie werd afgelopen zomer in de tuin van de privéwoning van architecte Indra afgewerkt. Voor de architecte en haar vennoot Menno is het niet alleen een inspirerende plek waar kan worden gebrainstormd en gecreëerd, het is ook een ruimte waar je kan leven en werken op het ritme van de vier seizoenen. Een sterk architecturaal element die dat bevestigt, is de luifel van het tuinkantoor. Die staat haaks op de luifel van de privéwoning, werpt op elk uur van de dag een andere schaduwtekening op de tuinmuur en trekt via de grote ramen de natuur volop naar binnen. De werkplek van Indra herbergt bovendien een wens voor de toekomst en een duidelijke visie op compact wonen, want deze tiny house is meteen ook de plek waar de architecte met haar man op latere leeftijd hoopt te kunnen leven terwijl een van de kinderen in het ouderlijke huis woont.

Afmetingen: 40 m2 + 12 m2 luifel
Budget: 60.000 euro (incl. btw en veel zelf gedaan)

 2 // Serge Schoemaker Architects (NL)
Aan het werk in een tuintangram


Voor een gezin uit Hoofddorp ontwierp Serge Schoemaker Architects in de herfst van 2018 een tuinstudio om in alle rust te kunnen werken. De robuuste, monolithische constructie kreeg een plek op een smal stukje grond naast het vrijstaande huis en werd bekleed met cortenstaalplaten die als een tangram in elkaar werden gezet. De tuinstudio, die zich met zijn roestbruine, sculpturale vorm radicaal van de traditionele bebouwing in de wijk onderscheidt, werd bovendien op een minimalistische manier ingericht in berkenmultiplex. Een groot, kozijnloos venster biedt dan weer een ongebreideld uitzicht op de groene en waterrijke omgeving. De toegangsdeur en het kleinere raam in de tuinstudio werden voorzien van glas en geperforeerde gevelplaten in cortenstaal zodat licht en lucht op een heel sfeervolle manier de werkplek bereiken, en van zodra kunstlicht door de gevel van de tuinstudio naar buiten valt, krijgt het robuuste object plots een heel poëtische uitstraling. Interessant: door de beperkte ruimte koos het architectenteam om het huisje in de werkplaats te prefabriceren en daarna met een kraan naar zijn bestemming te brengen.

Afmetingen: 15 m2 totale oppervlakte, 11 m2 leefoppervlakte.
Budget: 59.500 euro (incl. btw)

3 // Cotoop
Van container tot eyecatcher

Toop architectuur van Jens Theuwen en Laurent Temmerman startte het concept ‘Cotoop’ op vanuit de wens om een mobiele en flexibele unit te creëren die zowel als bureau, atelier of bijvoorbeeld als zorgwoonst dienst kan doen. Bovendien wilden ze afgeschreven zeecontainers zo een nieuw leven geven. In 2019 plaatste Theuwen zijn container in de tuin van zijn privéwoning in Westouter: voor de architect de uitgelezen manier om wonen en werken te scheiden zonder de voordelen van het thuiswerken te verliezen. Dankzij de spiegelende afwerking werd de tuinstudio op een budgetvriendelijke manier getransformeerd tot een eyecatcher in het landschap die de groene en weidse omgeving capteert en weerspiegelt. Voor het interieur werd zonder afbreuk te doen op het vlak van stijl of huiselijkheid ‒ gewerkt naar een indeling die slechts met een minimum aan ingrepen een andere functie kan krijgen. Tussen de stalen buitenkant en de multiplex binnenkant werd isolatie aangebracht en de verwarming van de unit gebeurt energiezuinig met een warmtepomp. Interessant: de buitenoppervlakte is kleiner dan 40 m2, waardoor de mobiele unit onder de meldingsplicht valt en geen omgevingsvergunning nodig is. En je kan je kantoor natuurlijk ook gewoon weer op een vrachtwagen plaatsen en elders installeren.

Afmetingen: 31 m 2 totale oppervlakte / 28 m2 bewoonbare oppervlakte
Budget: 70.000 euro (volledig afgewerkt)

4 // Ae-Architecten
Een meubelstuk als tuinpaviljoen

Voor illustrator Stijn Felix ontwierp Ae-Architecten een tuinkantoor waar volop gewerkt kan worden. Voordien tekende de Gentenaar in de leefruimte van het rijhuis waar hij met zijn gezin leeft, maar met een werkplek in de tuin geniet hij van de voordelen van thuiswerk en creëert hij toch de nodige afstand met de woning. Om de vergunningsvoorwaarden te respecteren en in de zoektocht naar een maximale omhelzing met de tuin werd de studio op één meter van de achterste tuinmuur gebouwd. En om het kleine, gerieflijke volume in de tuin te krijgen, werd de voordeur als een belangrijke maatbepaler uitgeroepen. Er konden geen grote stukken geprefabriceerd worden, maar alle onderdelen werden wel op voorhand gemaakt. Dat maakt dat de voorstudie en de ontwikkeling van het concept veel tijd in beslag namen, maar dat de uiteindelijke bouw slechts enkele weken duurde. Het atelier werd als een meubelstuk op maat ontworpen en stap per stap uitgepuurd en gepreciseerd. Bovendien werden voor de Gentse tekenaar de lichtinval en de relatie met de tuin grondig onderzocht en uitgediept. Een warme, huiselijke sfeer werd gecreëerd met hout: padoek schrijnwerk, beplating in multiplex Poolse grenen en het interieur in zeer lichte multiplex met een duidelijke houttekening. Tot slot werd het tuinobject afgewerkt met zwarte verf. “Nu ga ik elke dag door mijn tuintje naar mijn werk”, aldus Stijn.

Afmetingen: 9 m2
Budget: 28.000 euro, incl. btw

Tekst: savvy.be
Fotografie: Tim Van de Velde

Misschien vind je deze posts ook leuk