Design

Yayoi Kusama in Victoria Miro Gallery

31 mei 2016

Yayoi Kusama (1929) heeft enkele bijzondere en hardnekkige obsessies: polkadots, pompoenen en de absolute oneindigheid van de kosmos, bijvoorbeeld. Die onderwerpen lopen als een rode draad door haar werk. Het liefst laat de Japanse kunstenares ze ontpoppen in fluokleuren en in heel uiteenlopende media zoals schilderijen, installaties, performances, enzovoort. Met repetitieve polkadots, gigantische pompoensculpturen en psychedelische spiegelkamers probeert ze vat te krijgen op de oneindigheid van het heelal, op jeugdherinneringen of op de psychoses en hallucinaties waar ze sinds haar kindertijd mee kampt. Met een carrière van meer dan zes decennia wordt Kusama gezien als een van de voorloopsters van onder meer popart en beïnvloedde ze tijdgenoten als Andy Warhol. Victoria Miro Gallery in Londen stelt nog tot 30 juli nieuwe schilderijen, pompoensculpturen en spiegelkamers voor. Het is de grootste expo van Kusama in de galerij en het is voor het eerst sinds de retrospectieve in Tate Modern in 2012 dat de spiegelkamers in Londen worden opgesteld.

Misschien vind je deze posts ook leuk