The Masters’ Houses in Dessau: tussen replica en vrije interpretatie

23 oktober 2019

The Masters’ Houses in Dessau werden ooit bewoond door de meest vooraanstaande professoren van de Bauhaus kunstacademie, waaronder László Moholy-Nagy and Wassily Kandinsky. De vijf gebouwen – in 1926 ontworpen door Walter Gropius – werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens een luchtaanval. In 2010 kreeg het Berlijnse architectenkantoor Bruno Fioretti Marquez de opdracht om twee ervan te herbouwen, maar het kwam hiermee ook voor een dilemma te staan: was de juiste aanpak ‘repliceren’ of ‘herinterpreteren’? Het werd een mix van beide. In plaats van een identieke kopie te creëren, besloten de architecten om de verhoudingen van de originele structuren te behouden, maar het ontwerp nóg verder door te trekken in het voor de Bauhaus-beweging zo kenmerkende geometrische minimalisme. Foto’s, tekeningen en prototypes van de oude huizen dienden als inspiratie voor de gestapelde vierkante volumes van cement. Architecturale hints over het bouwjaar of de schaal zijn bewust vrijwel afwezig. Dit anonieme gevoel wordt verder versterkt door de ramen, waarbij het glas een matte finish heeft gekregen. Kunstenaar Olaf Nicolai kreeg de vrije hand over het interieur. Hij verdeelde de ruimtes in een reeks vierkanten en rechthoeken die hij voorzag van een monochrome verf in verschillende texturen. In tegenstelling tot 1920 zullen de huizen niet bewoond worden, maar dienen als tentoonstellings- en eventruimtes voor Bauhaus-gerelateerde kunst. 
 
Uitvoerder: Bruno Fioretti Marquez  
Opdrachtgever: Bauhaus Dessau Foundation  
Jaar: 2014  
Locatie: Dessau, Duitsland 

Misschien vind je deze posts ook leuk