Tripletvilla van ABS Bouwteam en Govaert & Vanhoutte

6 juni 2018

Kijkwoningen zijn er in Vlaanderen genoeg. Dus gooide ABS Bouwteam het over een andere boeg met de bouw van een bijzondere inspiratiewoning in samenwerking met het Brugse architectenduo Govaert & Vanhoutte. De minimalistische tripletvilla bestaat uit verschillende flexibele woonentiteiten, maakt ondergronds verbinding met de villa/meegroeiwoning ernaast en toont zo een boeiende visie op samenwonen: flexibel, en zonder in te boeten aan privacy en esthetiek.

ABS Bouwteam bouwde zijn nieuwe kijkwoning in het landelijke Oosterzele, in een klassieke verkaveling met normale voorschriften, op de plek waar sinds 1970 een klassieke villa met zwembad en tennisveld stond. Maar tegen het klassieke concept van de ‘kijkwoning’ als kille doos met fake meubilair in, koos het Gentse bouwteam om een ‘inspiratiewoning’ te creëren die vandaag bewoond wordt door Pascal, Ann en hun kinderen Lynn en Massimo.

Zowel Pascal, Ann als Lynn werken bij ABS Bouwteam en realiseerden met dit project niet zomaar een eengezinswoning, maar bouwden een next generation kangoeroewoning, waarbij zoon en dochter op het gelijkvloers in twee identieke, flexibele lofts wonen en de ouders in het penthouse, die de twee bovenverdiepingen inneemt. Via de ondergrondse parking is de woning ook verbonden met de ruime eengezinswoning en het kantoor van de buren. Dat zijn Els, de zus van Ann, haar man en hun drie kinderen. In hun woning werd ook ruimte voorzien om in een tweede fase een zorg- of meegroeiloft te creëren. “We rijden op gemeenschappelijke grond naar de ondergrondse garage en dan splitsen we op, elk naar ons eigen huis”, vertelt Pascal. “Onze kinderen delen de tuin en het onderhoud en wij genieten ervan om – nu onze kinderen volwassen zijn – opnieuw kinderloos te wonen zonder dat we ze ook echt hoeven te missen. Kortom: we besparen op onnodige kosten en schaarse ruimte en we denken aan de toekomst met flexibele woonindelingen, duurzame technologieën en familie in de buurt. Het is niet zo dat we elkaar elke dag zien, maar het idee dat er familie in de buurt is die voor je kan zorgen als het nodig is, is zeer geruststellend.”

Govaert & Vanhoutte
Voor het ontwerp van de inspiratiewoning koos ABS Bouwteam voor een samenwerking met Govaert & Vanhoutte. Naar het voorbeeld van hun eerdere samenwerking voor het ABS-project Light Falls in Melle, werd voor de nieuwe woonvorm ‘triplets’ gekozen. Ann: “Een triplet ziet eruit als één grote minimalistische villa, maar is opgesplitst in drie woonentiteiten, elk met een privétuin of groot zonneterras. Dat betekent niet alleen op het vlak van architectuur een plus door de innoverende structuur met een beperkt aantal gekoppelde woonunits, maar ook financieel. Je deelt immers de gemeenschappelijke delen en zo ook de kosten. De ecologische meerwaarde zit dan weer in het feit dat er minder open ruimte wordt ingenomen. Een triplet brengt dus eigenlijk de troeven van een eengezinswoning, een kangoeroewoning, een schakelwoning, een zorgwoning en een appartementsgebouw samen. Het is collectief wonen zonder in te boeten aan privacy, comfort en esthetiek.”

Lage-energiebouw
Ook op het vlak van energie en isolatie trok ABS Bouwteam de kaart van het toekomstgericht bouwen. Driedubbel glas en goed geïsoleerde buitenmuren worden in de tripletvilla gecombineerd met ventilatiesysteem D en een geothermische waterpomp met vloerverwarming en passieve koeling. Verder kon een huislift niet ontbreken met het oog op levenslang wonen, alsook een ‘Smart Home’ domoticasysteem, dat de bewoners op hun wenken bedient met efficiënt energiebeheer, toegangscontrole, vooraf ingestelde sferen, audio en bediening van de screens.

Design-build team
De inspiratiewoning van ABS past perfect binnen de visie van het bouwteam. Dat pleit ervoor om als eerste aanspreekpunt en adviseur het volledige bouwtraject op zich te nemen, inclusief de keuze van de juiste architect voor het project. CEO Anton Gonnissen verduidelijkt: “Vandaag zien we vaak dat mensen naar een architect stappen en daarna lukraak verschillende bouwbedrijven contacteren. Verschillende deskundigen werken dan naast elkaar, en niet zozeer mét elkaar. Onze voorkeur gaat uit naar voor het vormen van een ‘design-build team’, een projectgebonden samenwerking tussen verschillende deskundigen waarbij de aannemer het eerste aanspreekpunt en de coördinator is van het bouwproject en de architect voluit voor de creatie gaat. Als de aannemer kennis van architectuur heeft en de architect technisch meedenkt, blijkt dit in onze steeds complexer wordende bouwwereld de meest tijds- en kostenefficiënte manier van werken te zijn. Wij doen als bouwteam bovendien zoveel meer dan enkel bouwen. We geven ook advies over de nieuwste duurzame technologieën, fiscaliteit, … In het geval van onze inspiratiewoning was de match compleet.”

Een kijkje nemen in de inspiratiewoning?
Mensen met bouwplannen die de kijkwoning wensen te bezoeken, kunnen contact opnemen met lynn@absbouwteam.be of 0472 230 782.

 

Foto’s: cafeine.be

Misschien vind je deze posts ook leuk