Design Hotspot Kunst

Brussels Design September met focus op art nouveau

22 september 2023

De hele maand september neemt opmerkelijk design de galeries, musea, ateliers en winkels van onze hoofdstad in. Van traditie tot moderniteit, Brussels Design September 2023 viert de kracht van jong en gevestigd design en zet samen met eregast en designer Jaime Hayon art nouveau in de kijker. Bovendien werd creatief directeur Julien Renault uitgeroepen tot designer van het jaar 2023. Ga op ontdekking langs jouw persoonlijke designparcours. Wij geven je alvast enkele tips mee.

Naar aanleiding van zijn 130ste verjaardag staat de art nouveau ook tijdens Brussels Design centraal. De blijvende erfenis en de invloed van de kunststroming op het hedendaagse ontwerpvak worden onderzocht en toegelicht. En niet alleen onze landgenoten maken het mooie weer, ook internationale wereldtoppers maken deze maand furore in de hoofdstad. De eregast van deze editie is de Spaanse ontwerper Jaime Hayon, die de essentie van de art nouveau belichaamt. Voor het eerst wordt zijn werk in Brussel gepresenteerd. MAD Brussels vestigt de aandacht op Hayons innovatieve vakmanschap en belicht zijn kleurrijke oeuvre. Zeker ook de moeite waard is de showroom van Kewlox, die in het programma werd opgenomen. Creatief directeur Julien Renault werd net verkozen tot designer van het jaar 2023 met een bijzonder oeuvre op het kruispunt van artistiek en industrieel ontwerp.

Kewlox

Onze tips voor het designparcours:

1.
Philippe Allaeys en Kat De Baerdemaeker delen naast hun geboortejaar ook hun passie voor organische vormen en natuur. Samen stellen beide ontwerpers hun werk voor op de site van P.NT2. Hij ontwerpt meubels van massief hout, zij maakt keramiek. Het resultaat is een symbiose van design, ambacht en architectuur.

Kat De Baerdemaeker
Philippe Allaeys

2.
‘Resonanties’ is een ontmoeting tussen art nouveau en plastic design. Na een korte maar bloeiende hoogconjunctuur bleef de art nouveau een sterke esthetische referentie gedurende de hele 20ste eeuw. Via een speciaal samengesteld parcours in het Design Museum wil deze expo de zeldzaam erkende dialogen benadrukken tussen art nouveau als stijl en het potentieel van plastic vanaf de Tweede Wereldoorlog.

Resonances

3.
Roxane Lahidji maakte naam en faam met haar project ‘Marbled Salts’. Werk van deze opkomende designer werd opgenomen in het vernieuwde hotelinterieur binnen de muren van het Royale Belge. Het werk van Lahidji sluit aan bij de dringende behoefte aan esthetische en kwalitatieve innovaties met behulp van duurzame, gerecyclede, natuurlijke materialen.

Marble salts

Info: designseptember.be


Misschien vind je deze posts ook leuk