Ecologisch wonen in ReGen Village

19 oktober 2016

Deze zomer begon in Nederland de bouw van het allereerste ReGen Village wereldwijd, een volledig zelfvoorzienend ecodorp. Huishoudens die instaan voor hun eigen voedsel, energie en afvalverwerking: volgens de bedenkers is dat hét antwoord op de vele globale crisissen, van de schaarste aan brandstoffen tot de exploderende bevolkingsgroei in de steden.

Ze moeten ‘de Tesla’s van het ecologische wonen’ worden, de hightech boerendorpjes die onder de naam ReGen Villages een duurzame levensstijl aanbieden, maar dan zonder geitenwollensokkenimago. Op dit moment wordt er net buiten Amsterdam, in de weidse vlaktes van de regio Almere, aan een pilot gebouwd. De bedoeling is dat er tegen het najaar van 2017 honderd woningen staan die samen een onafhankelijke gemeenschap zullen vormen. “James Ehrlich, CEO en geestelijke vader van het project alsook senior technologist aan Stanford University, ontwierp zijn visie in samenwerking met EFFEKT, een Deens architectenbureau dat bekendstaat om zijn sociaal geëngageerde ontwerpen.

Het dorp bestaat uit prefabhuizen die ‘gewikkeld’ zijn in een glazen constructie die ze beschermt tegen het natte en koude klimaat: een soort bewoonbare kassen waarin de warmte van de zomer wordt verlengd. Ieder huis maakt gebruik van passieve verwarmings- en koelingssystemen, heeft ingebouwde zonnepanelen, een (moes)tuin en een regenwateropvangsysteem met filter. Huishoudelijk afval wordt gecomposteerd of omgezet in biogas. Het voedsel zal door een mix van geavanceerde methoden van aeroponics, aquaponics, permacultuur, voedselbossen en high-yield organic farming worden geproduceerd. Organisch is hét sleutelwoord. Ehrlich zegt hierover: “Urban farming neemt veel minder ruimte in dan traditionele landbouw. De impact op de bossen en velden in de omgeving zal dus minimaal zijn. Het draagt zelfs bij tot het behoud van de natuur en haar schoonheid.”

Eén wijk bestaat uit een kring van 25 huizen die samen instaan voor hun eigen voedselproductie. Daarnaast delen ze de infrastructuur, seizoenstuinen en de sociale ruimtes, waaronder laadstations voor elektrische auto’s, gemeenschappelijke eetplekken, buurthuizen en leefruimtes voor het vee. “ReGen Villages drijft op sociaal cement: wij creëren een framework waarin gezinnen elkaar versterken en een sterk gemeenschapsgevoel ontstaat”, legt Ehrlich uit. Samen met zijn vrouw en dochter wordt hij de eerste bewoner van het eerste dorp. “De inwoners zullen deel uitmaken van een gezamenlijk ecosysteem: mensen worden weer verbonden met de natuur, en consumptie met productie.” Volgens het ontwerpteam dat het project dit voorjaar tijdens de Architecture Biennale in Venetië onthulde, worden de ReGen Villages een alternatief voor de massale trektocht naar de steden: naar verwachting zullen de komende vijftig jaar zo’n 2,5 miljard mensen naar de stad verhuizen. Stijgende grondprijzen en een schaarste aan hulpbronnen zijn slechts twee van de verwachte gevolgen.

Benieuwd geworden? Een ReGen-huis kost gemiddeld zo’n 300.000 euro en varieert tussen 80 en 140 m2. U zult overigens niet de enige zijn: inmiddels staan er 1200 mensen op de wachtlijst. Maar niet getreurd: nadat het eerste ecodorp in Almere vorm heeft gekregen en als het, ondanks het koele klimaat, een succes blijkt te zijn, wil het bedrijf het concept uitbreiden naar Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Ehrlich heeft echter nog grotere plannen: “We pakken als eerste de twee moeilijkste klimaatgebieden aan”, zegt hij in het Amerikaanse technologiemagazine Fast Company. “Vanaf dan kunnen we uitbreiden op wereldwijde schaal. Op het platteland van India of in de sub-Sahara van Afrika bijvoorbeeld. In de hoop op een beter leven zal ook daar de almaar toenemende bevolking van de rurale gebieden naar de steden trekken. In die regio’s voorsteden bouwen zoals in Europa is echter geen optie. Dan zal onze planeet het niet halen.”

www.regenvillages.com

Misschien vind je deze posts ook leuk