Tussen kunst, architectuur en technologie: het MAAT in Lissabon

6 januari 2017

Portugals nieuwe museum voor Art, Architecture and Technology – aka MAAT Museum – bevindt zich in Belém in Lissabon. De opvallende laagbouw met organische rondingen vormt een echte eyecatcher langs de Taag en herbergt een aantal flexibele tentoonstellingszalen. Het Londense architectenbureau AL_A van Amanda Levete wilde met het ontwerp de historische connectie tussen de stad en de rivier herstellen. Zo is de façade bedekt met wel 15.000 geglazuurde tegels die niet alleen het zonlicht opvangen en weerkaatsen, maar ook de bewegingen van de Taag reflecteren. Een trap leidt de bezoekers naar de rand van de rivier. Behoud je liever het overzicht, dan kan je terecht op het dak voor een betoverend uitzicht op het water. Je zou bijna vergeten dat er ook binnen heel wat interessants te zien is: werken van meer dan 250 Portugese hedendaagse kunstenaars, bijvoorbeeld. Tot 6 februari kan je ook nog de in situ interventie van de Franse Dominique Gonzalez-Foerster bezoeken: een grootschalig werk geïnspireerd op het thema ‘utopie/dystopie’. De kunstenares creëerde een futuristisch aandoend park, waar aliens de bezoekers ‘optimaal kunnen bespioneren’.

Het MAAT is, behalve op dinsdag, elke dag open van 12 tot 20 uur, Av. Brasília, Central Tejo, 1300-598, Lissabon.
Meer info op www.maat.pt

Misschien vind je deze posts ook leuk