Featured Lifestyle

Op werkretraite in de Himalaya

20 september 2016

Voor wie eens iets extremer wil wegvluchten van de dagelijkse, geestdodende woon-werkroutine: architect Carlo Ratti ontwierp een co-werk- en -leefruimte op een bergwand in de Indische Himalaya. De bouw van de Pankhasari Retreat ging eind augustus van start. Je kijkt er niet alleen uit over de nabijgelegen rivier, bulderende watervallen en de theeplantages van West-Bengalen, maar je bent er ook nog eens 24/7 connected dankzij een internetverbinding die niet moet onderdoen voor die in een grote stad. Bezoekers wonen, werken en slapen in een van de drie verblijfplaatsen die met elkaar verbonden zijn door een houten voetgangersbrug. Naast rozenhout wordt voor de gestapelde structuur ook gebruikgemaakt van steen en teakhout: natuurlijke materialen die te vinden zijn in de regio en bovendien makkelijk afbreekbaar zijn. Het geheel doet denken aan de veranda’s en overhangingen die de lokale bewoners zelf bouwen om zich te beschutten tegen moessons en het al te felle zonlicht. Plaatselijke ambachtslieden en handwerkers helpen dan ook een handje mee aan de bouw van Pankhasari. De ‘brug tussen lokale en globale gemeenschappen’, zoals de architect het project zelf graag bekijkt en benoemd, lijkt zo gelegd. Ratti’s inspiratie was de toekomstvisie van Melvin Webber, een urban planner die in de jaren 70 voorspelde “dat het mogelijk zal zijn om te verblijven op een afgelegen plek en tegelijkertijd intiem en realistisch contact te houden met werkrelaties”. Naast wonen en werken (voor korte of langere periodes), zal de ‘21ste-eeuwse bergbewoner’ in de retreat kunnen sporten én – wie zijn groene vingers voelt jeuken – aan landbouw doen. “Hoewel een bergtop wat radicaal zal zijn voor sommigen, is Pankhasari een ideale manier om internationaal werken uit te proberen en gebruik te maken van de toegenomen flexibiliteit van ons digitale tijdperk”, aldus de architect.

Lees meer op: http://bit.ly/2d8iv5y

Misschien vind je deze posts ook leuk