Featured

Verstrengeld wonen en werken

5 maart 2020

Geborgen tussen bos en snelweg ligt ‘Wulf’. Deze multifunctionele woning is tegelijk dokterspraktijk en privaat nest en slaagt daar wonderwel in dankzij een aantal uitgekiende functionele en ruimtelijke ingrepen. Werken gebeurt er in een compacte, hedendaagse context. Voorts niets anders dan heerlijke rust in dit huis, want met een vergedreven akoestiek, terugkerende, rustgevende kleuren en materialen en een bos in de achtertuin domineren rust en stilte waar de praktijk eindigt, en het gezinsleven begint.

De gevel van de woning is stellig: hier huist een dokterspraktijk. Achter de grote, met folie bedrukte glaspartij werd ruimte gecreëerd voor een compacte, maar heel fijne, hedendaagse wachtzaal. De hoofdtoegang werd er speciaal voor vrijgehouden. Wie binnenkomt wordt welkom geheten door een bonte verzameling geboortekaartjes tegen een muurhoog, metalen bord. Rechts van de ingang bevindt zich de praktijk van het koppel. Ver weg van de klassieke cleane doktersruimte, werd gekozen om de zachte bruintinten in maatmeubilair en afwerkingen in eikfineer uit de wachtzaal door te trekken naar de werkplek.

Golvend en strak
Naar de toegang tot het privégedeelte van de woning is het even zoeken. Op vraag van de eigenaars werd deze verzonken in de zwarte portiek naast de glaspartij. Bij het openzwieren van de glazen voordeur is het vooral de stevige, grijze stenen vloer die opvalt. De keramische Ceppo-tegel is een constante door heel de woning, zorgt voor een robuuste look en loopt – zij het in een ander formaat – door tot in de zuidgerichte tuin. Deze maakt een golvende, maar strak uitgelijnde beweging langs het zwembad richting het aangrenzende bosgebied. Extra mooi: vanuit de tuin komt de gevelsteen van de woning het best tot zijn recht: een handgemaakte Petersen Kolumba die met zijn grijzige gedaante perfect matcht met het zwarte aluminium raam- en deurwerk. Een bijzondere feature in het buitenaanzicht is ongetwijfeld de vleugel van de woning die zwevend uitmondt boven het buitenterras.

Favoriete plek
In deze realisatie van ABS Bouwteam en CAS architecten werd met een L-vormig grondplan het visuele contact doorheen de hele woning bevorderd. Zo werd vanuit de maatkeuken in de ene uithoek doorzicht gecreëerd tot in de speelruimte van de kinderen met achterliggend de praktijkruimte. Het kookeiland – de favoriete plek van de vrouw des huizes – is een combinatie van een werkblad in geborsteld inox en kastdeuren in kalkleempleister. Deze wordt geflankeerd door maatwerkkasten met handige nissen in eikfineer. Om een dynamische uitstraling te behouden, werd gespeeld met een lichte en donkere houtvariant en een samenspel van horizontale en verticale nerven dat terugkeert in het meubilair. In de keuken werd aan de geluidsvriendelijkheid gedacht door gebruik te maken van een akoestisch spanplafond. De woning werd bijna volledig onderkelderd met het oog op extra opberg- en hobbyruimte en op de bovenverdieping werd plaats gemaakt voor een logeerkamer waar de dokter van dienst de nacht doorbrengt zonder de rest van het gezin te storen.

Vlakbij en toch ver weg
Wat verder in de langgerekte, horizontale as aan de straatkant liggen aaneengeschakeld de ultracosy woonkamer met handige nissen en mooie haarddetails in natuursteen, een polyvalente ruimte die nu dienstdoet als kinderspeelkamer en een extra bureau dat later kan omgevormd worden tot poolhouse. Samen vormen ze de achterkant van de praktijkruimte die dankzij een doorgedreven akoestiek vlakbij en toch hermetisch afgesloten is van het woongedeelte. Het was de sleutel om aan de grootste wens van de eigenaars te voldoen: om verstrengeld te wonen en te werken zonder storende impact op het gezinsleven.

 

(uit: ABSoluut magazine 19 / tekst: Leslie Vanhecke / foto’s: Tim Van de Velde)

Misschien vind je deze posts ook leuk