Design Featured

Het vulkanische design van Charlotte Juillard

11 oktober 2016

Lavasteen is van oudsher vervlochten met de Italiaanse architectuur en de kunstgeschiedenis. Vandaag is dit materiaal echter veel minder gegeerd. Ten onrechte, vond de jonge Franse ontwerpster Charlotte Juillard. Gefascineerd door de duurzaamheid en weerbarstigheid van vulkanisch gesteente en door de sobere, aardse schoonheid ervan, creëerde Juillard de exclusieve limitededitionserie ‘Lavastone’. Die bestaat uit drie items, gebaseerd op gesteente afkomstig uit Napels en gebieden rond de Vesuvius: een dagbed (het ‘meesterstuk’ volgens de ontwerpster), een zijtafel en een getinte spiegel. Om een meer feminiene, delicate touch te geven aan de ruwheid van het donkergrijze gesteente, werkte Juillard met ronde, geometrische vormen, gedempte kleuren en de boterzachte textuur van Italiaans fluweel. Het resultaat is zowel hedendaags als een ode aan de geschiedenis; een verrassend elegant geheel waarbij kilte wordt getemperd door sensualiteit. Ambachtelijke hulp kreeg de ontwerpster, die in haar prille oeuvre steevast aandacht schenkt aan handwerk en een gedegen materiaalkennis, trouwens van Italiaanse handwerklieden. Juillard is overigens geen vreemde in het Italiaanse designlandschap: naast een residentie van een jaar in La Fabrica (een onderzoeks- en communicatiecentrum dat behoort aan Benetton), werkte ze al voor designmerken als Seletti en Molteni.

Misschien vind je deze posts ook leuk