Rust en eenvoud in een grijze cocon

7 maart 2023

De insteek van dit nieuwbouwproject? Een eenvoudiger huis, een eenvoudiger leven. Om dat te bereiken haalde architecte Charlotte Willaert van Ai&M in samenwerking met ABS Bouwteam haar troeven boven: sobere lijnen, natuurlijke materialen, een optimale lichtinval en uitstekende architecturale en ruimtelijke verhoudingen. Dat alles overgoot het bouwteam met een zachtgrijs sausje waardoor het ontwerp nog meer rust en eenvoud uitstraalt. 

De bouwheren ‒ een koppel vijftigers met twee volwassen kinderen die nog graag naar hun ouderlijk nest terugkeren en twee honden ‒ waren zo vastberaden om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen dat ze hun villa in Long Island-stijl verkochten nog voor ze zicht hadden op bouwgrond. Gelukkig verkocht een buurtbewoner kort erna een deel van zijn perceel waardoor ze in dezelfde omgeving konden blijven.  

Grijs als basis 

Op de website van ABS Bouwteam doorbladerden ze het portfolio van architecte Charlotte Willaert van Ai&M. Dat sprak hen zo aan dat het nooit tot een vergelijking met anderen is gekomen. “De stijl van Charlotte sluit helemaal aan bij onze droomwens: een eenvoudige structuur, soberheid, een open plan, natuurlijke materialen…”, zegt bewoonster Carine. En wat meer is: net als de architecte heeft ze een grote voorliefde voor grijs. Zelfs Buddy en Balou, respectievelijk de Weimaraner en bulldog des huizes, hebben een grijze vacht. “Deze kleur is warm en gezellig enerzijds en minimalistisch anderzijds. Licht zonder steriel te zijn. Door grijs als basis te nemen en werkelijk in elk aspect van de woning toe te passen, hebben we veel rust en eenvoud gecreëerd”, aldus de architecte.  

Spel met het licht 

Afhankelijk van de toegevoegde pigmenten en het licht dat erop valt, kan grijs bovendien verschillende tinten aannemen: roze, blauw, beige… Zelfs doorheen de dag zie je veel verschillen en dat was dé reden om grijs overvloedig te gebruiken. Het huis is dan ook zo ontworpen dat je de evolutie van het licht aan den lijve ondervindt; mee met de binnenvallende zon. Niet evident als je weet dat het perceel naar het noorden georiënteerd is. Dat laatste euvel wist Charlotte Willaert perfect te overwinnen door de woning niet in het midden van het perceel in te planten, maar zoveel mogelijk naar het noordoosten op te schuiven. Hierdoor krijgt het avondlicht vrij spel en ontstond aan de westkant een zee van ruimte voor tuin, een (grijs) zwembad en een overdekt terras waar de zon ’s zomers niet aan kan, maar ’s winters net voor aangenaam terrasweer zorgt.   

Open patio  

De stevige helling van het perceel gaf de extra mogelijkheid om op het niveau van de tuin te kunnen leven en aan de straatzijde een open patio met groot raam te voorzien. Die laat dankzij de hoogte geen inkijk toe, maar trekt de ochtendzon wel tot diep in de woning naar binnen. In de badkamer valt zenitaal licht door een raam in het dak. Om verhitting binnen tegen te gaan, hebben de ramen allemaal zonwerend glas dat grijs getint is en daardoor mooi aansluit op de buitengevels in betoncrepi en de betondallen die zowel voor het terras als de U-vormige trap naar de voordeur zijn gebruikt.  

Accentkleuren die niet vervelen 

Ook binnen zien we tal van natuurlijke grijze materialen: aspecto concreto voor de vloeren, de trap, het badkamermeubel, de douche en een deel van de muren, gezandstraalde travertin voor het tv-meubel, fior di bosco als keukenwerkblad en grigio amsterdam voor het lavabomeubel (een pareltje uit de Piet Boon by COCOON-collectie) bij het toilet. De muren die niet met aspecto concreto werden behandeld, zijn geschilderd in mat offwhite met – jawel ‒ een grijze ondertoon. “Grijs sluit mooi aan bij hout en je kan er alle mogelijke accentkleuren aan toevoegen”, zegt Charlotte. Dat doen de bewoners met bonte kunstwerken en hier en daar een lamp of accessoire in een opvallende kleur zoals mosterdgeel of oranje. Het maakt van deze bijzondere woning een heerlijk grijze cocon die nooit verveelt. 

(fotografie Koen Van Damme)

Misschien vind je deze posts ook leuk