Design

De warme bliksem van Sabine Marcelis voor IKEA

24 januari 2023

Nederlands designer Sabine Marcelis groeide de voorbije jaren uit tot een gevestigde waarde in de hedendaagse ontwerpwereld. Haar zoetgekleurde Candy Cubes van giethars, haar Voie Lights, waarin ze neonlicht met giethars combineert, en haar spiegels met betoverende kleureffecten zijn wereldwijd een succes. Dat de prijzen navenant zijn, mag niet verbazen. Toch kan iedereen dankzij Ikea nu een echte Marcelis in huis halen. Vanaf 1 februari is haar zintuiglijke Varmblixt-collectie er beschikbaar.


Met deze grotendeels limited edition maakt Marcelis de oversteek van de onepercenters naar het brede publiek. Het resultaat van de samenwerking met de Zweedse fabrikant is lumineus en sculpturaal. Marcelis ontwierp voor de blauw-gele gigant met een patent op betaalbaar design zowel sculpturale verlichtingsitems als glaswerk, koffietafeltjes en vloerkleden in warme kleuren en opvallende vormen. Varmblixt is Zweeds voor ‘warme bliksem’ en deze mooie benaming typeert ook écht het geheel en het gevoel. De betoverende kleurnuances refereren aan een zonsondergang. De oranje lamp in donutvorm straalt een warme gloed uit en is zowel elegant aan de muur als in een open kast of als tafellamp. De lampen worden deel van de vaste collectie. Voor de limitededitionitems moet je je reppen, want daar geldt: op is op.


Marcelis’ fascinatie voor raadselachtig licht loopt door haar oeuvre en door deze collectie. Al jaren verkent ze met innoverende vormen de grenzen van verlichting en het spel van lichtreflecties en schaduw. Haar ontwerpen trekken de aandacht van Miami tot Parijs en Nieuw-Zeeland. Haar objecten hebben de sculpturale kwaliteiten die we van haar kennen, maar dan aan Ikea-prijzen. De materialen kregen wel een update. Wie verlangt naar Ikea-objecten in transparant en met de hand gepolijst hars zal teleurgesteld zijn. Dat is te duur en te arbeidsintensief. Dus werkte Marcelis vooral met glas en metaal. Voor alle lampen uit de Varmblixt-collectie geldt wel dat ook wanneer ze niet branden, het prachtige sculpturale objecten zijn die iedere ruimte karakter geven.
Misschien vind je deze posts ook leuk