Design Featured Hotspot Lifestyle

Valencia: hoofdstad van design ‘22

18 augustus 2022

Het is geen toeval dat Valencia zich in 2022 de wereldhoofdstad van design mag noemen. Met de Middellandse Zee als muze omarmen de stad en de Valencianen creativiteit. Valencia grossiert in avant-gardearchitectuur en toont zich een stad vol frisse ideeën, kunst en lekker eten. De alom bekende gebouwen van Santiago Calatrava zijn een magneet en vormen een indrukwekkend decor, maar eigenlijk bruist het in elke wijk. Een jaar lang viert de derde stad van Spanje design met stadsbrede evenementen en ontwerpinitiatieven.

Toonaangevend

Valencia geeft je de indruk dat je één grote openluchttentoonstelling bezoekt. Vooruitstrevende architectuur rijmt er met een fascinerende geschiedenis vol karaktervolle Arabische, Romeinse en middeleeuwse gevels. Als een van Europa’s grootste groene stadsoases doorkruist het Turia park de stad. Dit designjaar is voor Valencia dé gelegenheid om zijn creatieve erfgoed in de kijker te zetten met diverse events en een gecureerde designroute.

Jaime Hayón

En of het Valenciaanse design gevierd wordt! Nieuwe culturele centra openden en de stad transformeerde tot een levende expositie van design, kunst en architectuur. Van keramiek over zijde en edelsmeedkunst tot futuristische gebouwen, als geen ander weet Valencia te inspireren. Dat de regio een wereldwijde referentie is die veel talenten inspireert, is dus geen verrassing. Eén daarvan is de Madrileen Jaime Hayón die van Valencia zijn nieuwe thuishaven maakte. Vanaf 6 oktober krijgt hij een grote retrospectieve in het Centre del Carme Cultura Contemporánea. Een echte aanrader en wie nog iets meer wil, kan zelfs overnachten in het guesthome van de kunstenaar-ontwerper.Modulair frame

Architect Miguel Arraiz tekende met Àgora Valencia voor hét paradepaardje van dit feestjaar. Met zijn keramieken huid en houten dak verwijst dit paviljoen naar de rijke geschiedenis van de stad. De loodrecht geplaatste tegels in het open raamwerk laten de lucht circuleren en bieden de hele dag schaduw. Het paviljoen op de Plaza del Ayuntamiento is het centrale knooppunt voor meer dan tweehonderd activiteiten. Het negen meter hoge modulaire frame kan gemakkelijk gedemonteerd worden, wat de toewijding aan circulariteit en duurzaamheid benadrukt. Nog zo’n eyecatcher is de recent geopende vestiging van het CaixaForum-netwerk. Na een interventie door de Catalaanse architect Enric Ruiz-Geli staat het oorspronkelijke ontwerp van Calatrava symbool voor hergebruik en het verspreiden van kennis.

Caixa Forum


Buik van Valencia

Valencia is niet enkel een mekka voor designliefhebbers, maar ook voor foodies. Hier zag trouwens de paella het levenslicht. Midden in de met sinaasappelbomen omzoomde straten huisvest een prachtig art-nouveaugebouw de ‘buik van Valencia’. De Mercado Central is een van ’s werelds mooiste overdekte markten en nodigt uit om te ontdekken, te proeven en te genieten. Het is een ware tempel verborgen in de oude stad. De kraampjes liggen vol kleurrijke groenten en fruit, vlees en vis, specerijen en exotische producten. Maar alleen al om de bouwstijl is dit pareltje een bezoek waard. Het is een kathedraal voor alle zintuigen, net als Valencia zelf.

Mercado Central

Info: wdcvalencia2022.com

Misschien vind je deze posts ook leuk