Guest editor

De modernistische architectuurkeuze van guest editor Julien Renault

26 juni 2017

“Ik ben ervan overtuigd dat de beste architecten, naast architect ook designer zijn”, zegt Julien Renault. Als voorbeelden noemt hij Le Corbusier, George Nelson, Alvar Aalto. Dat Renault weg is van het modernisme is een publiek geheim. En vooral met Aalto heeft hij een speciale band. “Naast het dorpje waar ik opgegroeid ben, staat een van de twee huizen (Maison Louis Carré, red.) die Aalto in Frankrijk heeft ontworpen”, vertelt Renault. “Ik heb dat vroeger nooit geweten, maar twee jaar geleden ben ik er voor het eerst geweest: geweldig.” Niet alleen als architect, maar ook als ontwerper behoort Aalto tot de grootsten, vindt de Franse ontwerper. “Zijn houtbewerking is fantastisch, de kwaliteit van de materialen is uitmuntend, net als de assemblage ervan. Echt wat je noemt: tijdloos.” Architecten als Aalto, maar ook De Koninck en Mallet-Stevens, ontwierpen niet enkel huizen, maar namen ook het gehele interieur voor hun rekening. “Dat zou je misschien totalitair kunnen noemen, maar je moet weten dat je de architectuur van een huis volledig kunt verpesten door het verkeerde meubilair te kiezen. Die globale visie van de klassieke architecten streef ook ik na, op mijn eigen manier”, aldus Renault.

Misschien vind je deze posts ook leuk