Design

Duurzaamheid centraal op 60ste editie Salone del Mobile

24 juni 2022

Na een pauze van ruim twee jaar kon Salone del Mobile eerder deze maand eindelijk weer doorgaan als live-event. Aan het format werd niet veel gewijzigd, al waren er wel enkele nieuwigheden waaronder gemeenschappelijke ruimtes, ruimtes gewijd aan de Compasso d’Oro-prijs en een uitbreiding van het digitale aanbod. Dat volstond volgens directeur Maria Porro, want de verwachtingen van deze zestigste editie werden overtroffen: “We ontvingen 262.608 bezoekers in zes dagen, afkomstig uit 173 landen.” Wie er niet live bij kon zijn, kon het event digitaal beleven. Via sociale media werden 13,5 miljoen accounts bereikt, terwijl we voor de website elke dag zo’n 100.000 bezoekers registreerden. ‘s Werelds hoogmis van interieur en design lijkt de pandemie te hebben overleefd.

Rode draad? Dat was duurzaamheid. Italië wil een wereldleider worden inzake groene economie en daar hoort een herontwerp van onze manier van wonen bij. De Salone Satellite ‘Design with Nature’ kon op veel belangstelling rekenen. Die bood een podium aan technologische oplossingen die ons milieu kunnen beschermen, onze huisvesting verbeteren en ons helpen om hulpbronnen zo efficiënt mogelijk aan te wenden. “Het slimme huis, nieuwe materialen en de verstrengeling van traditie en innovatie gericht op duurzaamheid worden steeds concurrentiëler. We hebben nood aan gezonde woningen met duurzame, kwalitatieve producten die ons leven verbeteren”, aldus Porro.  

Enkele hoogtepunten:

⦿ De Design Academy Eindhoven vierde haar 75ste verjaardag in Milaan met een installatie waarbij 150 afstudeerprojecten werden getoond en de transformatie van design doorheen de geschiedenis te zien was.

⦿ Tom Dixon werd onlangs twintig en trakteerde het publiek op ‘Twenty’, een installatie met onderwatermeubilair en torens in mycelium. 

⦿ De koning van de installaties tijdens de designweek was Hermès. Het modehuis zorgde zoals elk jaar voor een spektakel in de ruimtes van La Pelota in de Via Palermo. Deze keer was de set geïnspireerd op replica’s van brutalistische watertorens in volumineuze houten structuren, bedekt met doorschijnend gekleurd papier.

⦿ De broers Bouroullec werkten samen met het Japanse merk Tajimi Custom Tiles aan een installatie van pastelkleurige keramische structuren.

⦿ Axelle Vertommen debuteerde in Milaan met haar kleurrijke Brion-collectie op de stand van Matière Grise.

⦿ Zaventem Ateliers was aan zijn tweede editie toe en veroverde samen met Galerie Philia, Everyday Gallery, Modern Shapes, Ben Storms, Atelier Serruys, Mircea Anghel en Bela Silva het Baranzate district met een constructie van de hand van initiatiefnemer Lionel Jadot.

⦿ Alain Gilles was zoals gewoonlijk op meerdere standen te zien. Meest in het oog springend waren zijn akoestische panelen uit natuurlijk mos voor Greenmood.

⦿ Bij het kantoormeubilair ging onze aandacht naar PRINCIPLES, een modulaire meubellijn ontworpen door Rem Koolhaas voor een van de bedrijfskantoren van UniFor.

Ook mooi:
De zetels en salontafel door Antonio Citterio voor Cassina
Sabine Marcelis voor IKEA
Virgil Ablohs bestek voor Alessi

Misschien vind je deze posts ook leuk