Design

De ta tisch & joburg stool van Robbrecht en Daem

5 april 2017

Architectenbureau Robbrecht en Daem staat vooral bekend om zijn uitgepuurde, artistieke ontwerpen. Het Concertgebouw in Brugge, de Boekentoren en de Stadshal in Gent en de vernieuwing van de VRT-site in Brussel zijn maar een paar van hun creaties. Sinds kort horen daar ook de ta tisch en joburg stool bij, de eerste stappen op de meubelmarkt van de architecten. Voor een expo rond hun werk bij BOZAR, ontwierpen ze in 2009 een plooitafel en bijpassende krukjes zodat bezoekers in alle rust naar schetsen, ontwerpen en maquettes konden kijken. Later trok de expo ook naar Londen en Johannesburg, en verhuisden de meubels mee. Nu worden de ontwerpen op de markt gebracht door valerie_objects, het merk dat ook achter de meubels van Muller Van Severen zit. Zelf zien de architecten hun ontwerpen meer als microarchitectuur: “De plooitafel herken je niet onmiddellijk, maar kan wel meteen opgesteld en gebruikt worden.” Wanneer ze niet in gebruik is, rust het tafelblad tegen de wand waardoor het eerder een kunstwerk lijkt. De hoogte is verstelbaar en dus multifunctioneel: de ta tisch kan je gebruiken als eet- of bureautafel of wat lager als salontafel. De ovale krukjes zijn vervaardigd uit beukenhout en afgewerkt in donkerbruin, groen of lichtblauw, de lievelingskleuren van Paul Robbrecht. De ta tisch is verkrijgbaar in massieve eik, beuk of lichtblauw melanine.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk