Architectuur

Parijs kunstpaleis Bourse de Commerce: de erfenis van François Pinault

13 mei 2022

Ooit werd er graan verhandeld in het oude, cirkelvormige Parijse handelshuis vlak bij Les Halles en niet ver van het Louvre. Vandaag huist in de Bourse de Commerce de impressionante kunstcollectie van de Franse miljardair François Pinault. De Japanse sterarchitect Tadao Ando nam de spectaculaire renovatie voor zijn rekening. Hij bracht rondom de galerijen over twee verdiepingen een grijze betonnen cilinder aan. Waar eerder het graan lag opgeslagen, hangt nu het geëngageerde werk van Marlene Dumas. Dit is de nieuwe must-visit van Parijs.


Museale hotspot
De zakenman achter luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci schenkt het beurspaleis een tweede leven. In het neoklassieke gebouw presenteert hij zijn persoonlijke collectie moderne en hedendaagse kunst. Eigenaar blijft de stad, maar François Pinault sloot wel een licentie af voor vijftig jaar. De 85-jarige mag het dus voor de rest van zijn leven als zijn speeltuin beschouwen. Dat de renovatie iets mocht kosten, is een understatement, maar het resultaat is er ook naar. De nieuwe betonnen binnencirkel vormt een fantastische symbiose van oud en nieuw. De gerestaureerde fresco’s in de koepel verdienen evenveel aandacht als de daaronder geëtaleerde kunstwerken van meesters als Luc Tuymans, Cindy Sherman en Maurizio Cattelan, om er maar een paar te noemen.

Onfeilbaar oog
François Pinault zocht al jaren een Parijse ruimte voor een permanente expositie van zijn verzameling. Diverse nieuwbouwplannen vielen in het water. Al heeft het ontwerp van Tadao Ando veel weg van een gloednieuw gebouw dat in een oud gebouw is ondergebracht. Pinault mag dan wel al 85 jaar zijn, zijn professionele punch en onfeilbaar oog voor schoonheid zijn duidelijk nog niet aangetast. De Bourse de Commerce heeft een cirkelvormig plan met een iconische rotonde in het midden. Erboven een opvallende koepel met een glazen dak dat honderdvijftig jaar oud is. Looppaden en trappen langs de cirkelvormige muren vormen de circulatiezone die toegang biedt tot de twee niveaus van tentoonstellingsruimtes en het ondergrondse auditorium.

Prestigieuze erfenis
De interventie is zowel eigentijds als tijdloos, een samenspel dat de Japanse meester wonderlijk beheerst. Hij verweeft verleden en heden en introduceert de minimalistische esthetiek van een hedendaagse kunstlocatie in het prestigieuze erfgoedgebouw. Dit is het sluitstuk van de luxeondernemer en mecenas wiens kunstverzameling meer dan vierduizend stuks telt. Deze plek en zijn licentie zullen hem overleven. Minstens de komende vijf decennia zal Parijs hem dankbaar blijven. Het museum draagt bij aan het herstel van de trotse identiteit van Frankrijk als land van cultuur en kunst. Dit paleis is een schoolvoorbeeld van de revival die Parijs de voorbije jaren heeft doorgemaakt. Eenieder mag weten dat de lichtstad als een schone slaapster is ontwaakt.

Info: pinaultcollection.com

Misschien vind je deze posts ook leuk