Ambacht en architectuur komen samen in The Bakery

23 december 2022

Begin deze maand opende Joost Arijs naast zijn patisseriezaak in de Vlaanderenstraat in Gent ‘The Bakery’. Voor de architectuur en interieurinrichting nam Arijs toparchitect Glenn Sestig onder de arm. Het resultaat hoort thuis op ieders bucketlist, want The Bakery is een topadres waar je kan genieten van viennoiserie én architectuur van de bovenste plank.

Breng twee Gentenaars met een uitgesproken liefde voor perfectie en vernieuwing samen en je wordt getrakteerd op een ongeziene creatie. The Bakery blendt dan ook mooi in het oeuvre van de internationaal gerenommeerde Gentse architect Glenn Sestig. Door ook hier op een intuïtieve manier de vraag van de bouwheer te vertalen in een functionele ruimte met een eindeloos gevoel voor tijdloosheid, materialen en ruimtebeleving, slaagde Sestig er opnieuw in om een unieke plek te creëren.

De nieuwe Gentse bakkerij van Joost Arijs werd op een uitgepuurde en strakke, maar tegelijk warme en authentieke manier uitgewerkt. Zo zorgde Sestig voor een boeiend contrast tussen architectuur en ambacht door een terrazzovloer en details in natuursteen samen te brengen met een toonbank in geborstelde inox en broodplanken in notelaarhout. Vanuit de winkel kijk je binnen in het bakkersatelier. Een bewuste keuze om de link met ambacht te versterken.

Ontbijt in een designinterieur

The Bakery is bovendien voorzien van knap design. Wie ter plaatse wil ontbijten of een kleine honger wil stillen, kan dat aan het venster met zicht op Gent, op een van de brute krukjes van Bram Vanderbeke. Met zijn architecturale objecten raakt deze Belgische designer de grens tussen het sculpturale en het functionele. Net zoals veel werk van Vanderbeke zijn ook de krukjes stapelbaar, een ritme van herhaling waarin hij zich met plezier verliest. Verder kan je in The Bakery ook een keramisch kunstwerk van Laurence Kluft bewonderen. Met een minimalistische en ruwe uitstraling is dat een echte eyecatcher. De Antwerpse modeontwerpster en keramiste vindt in dit werk een balans tussen uitgelijnd en afgerond, hard en sensueel en minimalistisch en expressief. Een goeie match met The Bakery, dat met een mix van ambacht en architectuur op dezelfde grens balanceert.

Misschien vind je deze posts ook leuk