De mosterdkapel van Camp’s

17 juli 2018

De nieuwe fabriek van Camp’s in Oudenaarde doet niet meteen denken aan de productie van mosterd. Met haar sobere vorm en ongenaakbare symmetrie lijkt ze eerder op een modernistische kapel.

Op een doorsnee-industrieterrein aan de rand van Oudenaarde bouwden de Gentse ontwerpers van Dhooge & Meganck Architecture een nieuwe fabriek voor mosterd- en azijnproducent Camp’s. Het gebouw moest de “modernste fabriek van de Lage Landen worden” en dat lijkt aardig gelukt.

De betonnen monoliet oogt eenvoudig en streng. Het ritme van de ramen, de voegdeling van de betonnen panelen, de symmetrische gevel: de architecten lieten zich overduidelijk inspireren door eeuwenoude religieuze gebouwen zoals kloosters en abdijen. In tegenstelling tot wat je op het eerste gezicht zou kunnen denken, is functionaliteit wel degelijk leidend geweest bij het ontwerp.

De architecten kregen de opdracht om een plek te ontwerpen waar het aangenaam werken is en liepen zelfs een paar dagen mee in de fabriek om het productieproces beter te begrijpen. Het resulteerde onder meer in een ‘arena’: een minimale verharding voor het gebouw die een draaicirkel creëert voor het laden en lossen. Daarnaast beschermt de gevel de voedingswaren tegen het daglicht en is in de productiehal bewust gekozen voor ramen die uitkijken over het aangrenzende natuurgebied, zodat medewerkers zich omringd voelen door de natuur. De opvallende mosterdfabriek van Camp’s is ondertussen genomineerd voor de Architectuurprijs Oost-Vlaanderen.

 

Foto’s: Frederik Vercruysse

Misschien vind je deze posts ook leuk