Design

De wijnschuur van Lionel Jadot voor Château Castigno

30 mei 2018

Marc en Tine Verstraete reisden de halve aardbol af op zoek naar de droomlocatie voor hun wijnproject, tot het Belgische koppel in 2007 verliefd werd op het Franse Château Castigno, in de directe nabijheid van het dorp Assignan. De woeste en teruggetrokken omgeving van Saint-Chinian in de Haut-Languedoc deed hen helemaal smelten. Ze besloten om er een hotel uit de grond te stampen met 24 kamers en geraffineerde suites verdeeld over verschillende huizen. En in het hartje van de wijngaard rijst de wijnschuur van het Château uit boven het landschap, als een atypisch hoogstandje van gedurfde architectuur.

Architectuur met kurkeiken harnas
De schuur, waar de kuipen en vaten worden ondergebracht, is bedekt met 2000 m2 kurkeik en ziet eruit als een enorme sculptuur die ondersteund wordt door een takkenstructuur. Vanuit vogelperspectief zie je dat het gebouw duidelijk de vorm van een fles aanneemt, maar van op de grond moet je dat raden. Signatuur: Lionel Jadot. De Belgische designer vertelt: “Ik ben aan dit project begonnen zoals een kind dat op het strand een hut wil bouwen met twijgjes en stukken hout. De kurkeiken schors is een materiaalsoort die me vooral intrigeert door alle voordelen die ze biedt: haar ruwe en natuurlijke uitstraling, de isolerende eigenschappen, de duurzaamheid en onbederfelijkheid. De schorslagen vormen met hun onregelmatige groottes en vormen een harnas waarvan de schaduwen speels op de grond vallen en met het licht van de zon doorheen de dag mee-evolueren.”

Lionel Jadot is designer, interieurarchitect, scenograaf, regisseur en … kunstenaar: een instinctieve en iconoclastische ontwerper met een liefde voor ambachtswerk en detaillistische perfectie. Hij is permanent bezig met het heruitvinden en combineren van materialen om unieke stukken te creëren – creaties waarvan enkel zijn verbeelding het geheim kent. De wijnschuur herbergt enerzijds betonnen kuipen voor de vinificatie en rijping, een wijnkelder met zwarte vaten en anderzijds een boetiek en een prachtige ontvangstruimte in het bovenste gedeelte. Hier worden workshops, oenologielessen en talrijke activiteiten rond wijn aangeboden.

 

(photo credits: Patrick Tourneboeuf / Marc Gerard)

 

Misschien vind je deze posts ook leuk