Design

FAINA Gallery: een Belgische thuis voor Oekraïens talent

25 maart 2022

Begin 2022 opende de Oekraïens-Belgische interieurarchitectuurstudio Yakusha zijn tweede showroom in België. ‘Faina Gallery’, genoemd naar het designlabel van de studio, huist in een vijfhonderd jaar oud gebouw in Antwerpen en keert in kleur, vorm en materialiteit terug naar de Oekraïense roots van oprichter en architecte Victoria Yakusha.

In 2006 richtte de Belgisch-Oekraïense architecte Victoria Yakusha haar gelijknamige, multidisciplinaire studio voor interieurarchitectuur op en van daaruit ontsproot in 2014 ook het designmerk FAINA. In de collecties vind je hedendaags meubilair, verlichting en designobjecten met een sterke link naar de aarde en het culturele erfgoed van Yakusha’s geboorteland. Zo is de Ztista-stoel geïnspireerd op de materialiteit van traditionele Oekraïense hutten en bestaat deze onder meer uit klei, houtschilfers, stro, linnen en gerecycleerd papier. Verder zijn het vooral primitieve en archetypische vormen, voorouderlijke symbolen, traditionele ambacht en natuurlijke, duurzame materialen die de ontwerptaal van FAINA vormen. Twee keer per jaar brengt het designmerk een nieuwe collectie uit, tijdens de winter- en zonnewende, die gekend staan als dagen van natuurlijke vernieuwing.

De Ztista-chair van FAINA design

Nieuwe showroom in Antwerpen
Yakusha Design heeft ondertussen heel wat awards op zijn palmares. In 2019 werd de interieurarchitectuurstudio door Dezeen opgenomen in de top vijf van de wereld. Victoria zelf werd in datzelfde jaar door het magazine Elle Décoration uitgeroepen tot ‘Designer of the Year’. Yakusha Design heeft een kantoor in Brussel en opende begin 2022 een tweede showroom in Antwerpen. ‘Faina Gallery’ werd, in lijn met het DNA van de studio en zijn designlabel, in donkere mos- en aardetinten gedoopt. Elders werd een tweede, monochrome ruimte zelfs in het zwart geschilderd, daarmee refererend aan Tsjernozem, een zeer vruchtbare grondsoort die veel voorkomt in Oekraïne. “Niets is sterker dan de energie van de aarde”, aldus de architecte. “Uit het gevoel één te zijn met de natuur, put ik al mijn kracht.”

Faina Gallery – Keizerstraat 28, Antwerpen

(headerfoto Piet-Albert Goethals)

Misschien vind je deze posts ook leuk