Kunst

Ontwerpster Marijke De Cock presenteert: The Act of a Line

24 december 2021

In de tentoonstelling ‘The Act of a Line’ in St. Vincents in Antwerpen maken we kennis met de bijzondere wandsculpturen van ontwerpster Marijke De Cock. Haar objecten zijn het product van intuïtieve tekeningen en een traditioneel Indisch ambacht met glaskralen.

Marijke De Cock is gefascineerd door handen die uit zichzelf bewegen, eigen beslissingen nemen en het denken overstijgen. Haar spontaan getekende lijnen zijn het vertrekpunt voor een team van traditionele handwerkers in India dat er tastbare objecten van maakt door haar tekeningen met minuscule glanzende glaskralen om te vormen tot volumes. In een derde fase maken Marijke en haar man Rodriguez Debal voor elk werk een houten frame op maat.

Deze monochrome bas-reliëfs in organische vormen zijn onder te verdelen in twee groepen: Swirls en Compositions. De Swirls staan in direct verband met de oorspronkelijke doodles en zijn koningsblauw, zwart, goud of iriserend oliezwart, terwijl voor de Compositions de spontane tekeningen in afzonderlijke onderdelen werden gesplitst en opnieuw samengevoegd tot nieuwe abstracte configuraties.

In de modewereld is Marijke De Cock geen onbekende: al jaren werkt ze als ontwerpster binnen het team van Dries Van Noten, waar ze uitzonderlijke ornamenten en juwelen ontwikkelt. Dankzij haar beroep leerde ze de eeuwenoude, tijdrovende techniek met glaskralen uit India kennen. Doorgaans zijn de kralen gerelateerd aan het kledingstuk dat ze dienen, maar in haar artistieke werk laat Marijke ze autonoom functioneren.

The Act of a Line’ loopt nog tot en met 29 januari in St. Vincents in Antwerpen.

(foto’s: Alexander Popelier)

Misschien vind je deze posts ook leuk