Kunst

Gelitin: rebels kunstenaarscollectief

15 mei 2018

You gotta love Gelitin. Met hun sensationele situaties, zoals een 50 meter lang roze pluchen konijn op een berghelling in Italië (Hase / Rabbit / Coniglio, 2005), weet het rebelse, artistieke kwartet met Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Janka kijkers op een humoristische, absurde en radicale manier wakker te schudden uit de dagelijkse routine. En dat kan enkel met de participatie van het publiek. Gelitin nodigt de toeschouwers dan ook uit om actief deel te nemen in het verhaal. Pas dan kan een kunstwerk feitelijk ontstaan. Volgens dit principe creëerde Gelitin samen met het publiek bijvoorbeeld een zeven meter hoge sculptuur van bevroren urine voor de eerste Biënnale van Moskou (Zapf de Pipi, 2005).

Weense Aktionisme
Met hun tegendraadse performances legt het Oostenrijkse kunstenaarscollectief duidelijk de link naar het Weense Aktionisme van de jaren zestig en de vroege jaren zeventig. Kenmerkend waren de radicale openbare performances met als centrale thema’s improvisatie, de prominente rol van het eigen lichaam en het doorbreken van taboes. De hedendaagse herinterpretatie van dat culturele erfgoed bleek de voorbije jaren duidelijk een schot in de roos, want het artistieke kwartet is ondertussen uitgegroeid tot het belangrijkste kunstcollectief van Oostenrijk.

Ook kenmerkend voor het jonge oeuvre van Gelitin: de cross-over tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en rockmuziek, tussen architectuur en sport, tussen performance en mode, tussen evenement en discussie. Zo gaf Gelitin in zijn laatste installatie in Fondazione Prada in Milaan, een eigenzinnige interpretatie van een drietal klassieke architectonische archetypes: een obelisk, een triomfboog en een Colosseum-achtige structuur (Pokalypsea Apokalypse Okalypseap, 2017). En dat bracht heel wat conversatie op gang.

Museum Boijmans Van Beuningen
Van 19 mei tot en met 12 augustus 2018 neemt Gelitin met nieuw werk de grote Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam over. De sculpturenexpo ‘Vorm – Fellows – Attitude’ wordt hun eerste grote solotentoonstelling in Nederland.

Misschien vind je deze posts ook leuk