Kunst

Wunderkammer verzamelt persoonlijke bib van Jan Hoet

12 juni 2018

Na Woning Van Wassenhove wordt het Museum Dhondt-Dhaenens nu ook geflankeerd door een nieuwe residentie: The Wunderkammer. Deze reflectieplek biedt ruimte aan kunstenaars, schrijvers, onderzoekers, … en herbergt de persoonlijke bibliotheek van Jan Hoet. De eigenzinnige, zwarte monoliet is een project van kunstenaar Hans Op de Beeck in samenwerking met architect Mo Vandenberghe van Studio Moto.

Op de Beeck transformeerde de voormalige Villa Meander – begin jaren ‘30 opgetrokken tussen het museumgebouw en de voormalige woonst van museumoprichters Jules en Irma Dhondt-Dhaenens – tot een bijzonder ‘Gesamtkunstwerk’. De originele, bijna kitscherige ‘cottage’ villa kreeg een zwart omhulsel en veranderde zo in een plastische, monumentale sculptuur te midden van het idyllische Leielandschap. Van het interieur maakte Op de Beeck een monochroom grijze microkosmos met, knipogend naar de rariteitenkabinetten uit de 15de eeuw, een bibliotheek die de vier wanden van vloer tot plafond bekleedt en allerlei sculpturen die statig tussen de boeken werden opgesteld. The Wunderkammer past binnen ‘Locations’, de reeks werken van Op de Beeck waarbij hij scènes uit het dagelijkse leven manipuleert en vormgeeft in grootschalige, sculpturale installaties.

De eclectische bibliotheek illustreert perfect Hoets instinctieve kunstbeleid. Naast de vele kunstboeken bestaat de verzameling ook uit een reeks romans, poëziebundels, geschiedenisboeken, filosofieboeken, enzovoort. Ze getuigen van de interesse van de flamboyante curator in de mens en de wereld en ze reflecteren over de rol van kunst binnen de maatschappij. En dat is net wat Op de Beeck bezighoudt: zijn werk wordt gevoed door een grote interesse voor maatschappelijke en cultuurhistorische reflectie. Match made.

Een aantal jaar terug werd door het Museum Dhondt-Dhaenens al een eerste residentieprogramma in de Leiestreek opgestart. Woning Van Wassenhove, een al even eigenzinnig, brutalistisch gebouw uit 1974 van de Belgische architect Juliaan Lampens, fungeert sinds 2015 als een residentie- en ontmoetingsplek in Sint-Martens-Latem en omgeving.

Misschien vind je deze posts ook leuk