Luxueus vakantiegevoel met een dak van riet en muren van kalei

2 oktober 2019

Een rieten dak, je houdt ervan of niet. Maar als kroon op een hedendaagse woning – uitgepuurd, charmant en een tikkeltje exotisch tegelijk – kan je niet anders dan ervan houden. Aan de oevers van een Leiemeander in Oost-Vlaanderen realiseerde ABS Bouwteam samen met Ai&M architecten hedendaagse architectuur met rietbedekking. 

 De voorbije maanden verrees ze als een parmantig bouwwerk langs de oevers van de Leiede nieuwe realisatie van ABS Bouwteam en Ai&M architecten met grijs gekaleide façadeafrormosia schrijnwerkzwarte aluminium raamkozijnen en rieten dakbedekkingAls het ontwerp- en bouwteam het cliché had gevolgd, dan werd de woning een nieuw exemplaar van architectuur met rietbedekking in landelijke stijl, maar hoewel architecte Charlotte Willaert voor de woning flink uit haar comfortzone trad, liet ze haar minimalistische ontwerpstijl toch niet volledig los. Dat zorgde voor een absolute meerwaarde. De woning verenigt het karakteristieke dak met hedendaagse architectuur. Een combinatie die wonderwel werkt door de verbindende materialenkeuze. 

Kalei, hout en aluminium
Niet alleen buiten, maar ook binnen vindt het hyperstijlvolle, uitgekiende trio van grijze kalei, hout en zwarte aluminium zijn weg via de inkomhal met lift, langs de bibliotheek en ontvangstruimte, naar het bureau en de zitruimte die werd opengewerkt tot aan de nok. Dankzij de keuze voor plafondhoge glazen deuren met verfijnd, zwart smeedwerk en grote raampartijen geeft elke ruimte uit op het panoramische landschap. Mooie blikvangers op de benedenverdieping zijn ongetwijfeld het salon met open haard en de Obumex-keuken met tabletten in Fior di Bosco-marmermaatwerk in dikke, eiken fineer en een verfijnde afwerking in bronze brun.  

Exotische accenten
Vooral boven komt de muurbekleding in greige kalei tot zijn rechtDoor scherpe hoeken bovendien zoveel mogelijk af te ronden, hangt een subtiele, exotische sfeer in huis. Er heerst een luxueus vakantiegevoel in de open hal met brede, afgeronde balustrade, de masterbedroom waar ook de aankleding een belangrijke rol speelt en tot slot de badkamer met een magnifieke, vrijstaande wastafel in de warme materialen marmer, hout en brons.  

Glas tot aan het riet
Terug beneden volgen we de natuurstenen vloer in gezandstraalde muschelkalk van aan de inkomhal tot op het terrasMet zicht op de grote glaspartij van de zitruimte, is de minimalistische stijlstempel van Charlotte duidelijk. Het venster krijgt er immers een vrijgeleide van vloer tot onder het rieten daken ook binnen werd om die reden het plafond zwevend gemaakt en de volledige glaspartij erlangs doorgetrokken tot onder het dak. Weg dus met raamkozijnen die het uitzicht verstoren. Verder is het buiten alleen maar genieten: van het zicht op de strak geshapete zwemvijver, de aangelegde wadi en de kronkelende rivier. Het doet je even vergeten dat je nog altijd in België staat.

 

(foto’s Annick Vernimmen)

Misschien vind je deze posts ook leuk