Featured

Musée Yves Saint Laurent in Marrakesh door Studio KO

24 oktober 2017

Op 19 oktober opende het langverwachte Musée Yves Saint Laurent in Marrakesh. Met een reliëffaçade uit terracottabakstenen die doet denken aan de weefpatronen uit de textielwereld en een vormentaal van lijnen en curves, wist ontwerper Studio KO een brug te slaan tussen de werelden van architectuur en mode.

Het is geen geheim dat Marokko, en vooral de kleurrijke hoofdstad Marrakesh, een grote rol speelde in het leven van wijlen Yves Saint Laurent. Om deze bijzondere band te benadrukken, gaf zijn weduwnaar Pierre Bergé zo’n twee jaar geleden de opdracht voor de bouw van een nieuw museum gewijd aan de modeontwerper. Het befaamde Parijse architectuurbureau Studio KO kreeg de eer het 4000 vierkante meter grote monument vorm te geven. Voor inspiratie doken de eigenaars Olivier Marty en Karl Fournier in de archieven van YSL. De tegenstelling tussen rechte en ronde lijnen en het raffinement van de kledingstukken vormden het uitgangspunt van het ontwerpproces – en dat zie je duidelijk. Het monolithische gebouw – zonder ramen en met een enkele deur – refereert met zijn metselwerk van terracottabakstenen en aardekleurig terrazzo aan een weefpatroon. En de golvende ronde lijnen? Die staan volgens de architecten voor de constante beweging waar mode aan onderhevig is. In tegenstelling tot de buitenkant is het museum binnen helder en glad. De gepolijste witte muren van de ingang evoceren de fluwelen voering van een couturejasje. Naast plaatselijke natuursteen koos Studio KO voor Marokkaans gebrandschilderd glas voor de ramen: lokale materialen die ervoor zorgen dat het Musée naadloos aansluit op de omgeving. Het gebouw wil meer zijn dan ‘een simpel museum’: naast een permanente tentoonstelling van Yves Saint Laurents werk herbergt het een ruimte voor tijdelijke expo’s, een auditorium, een bibliotheek en een café.

Musée Yves Saint Laurent ligt aan Rue Yves Saint Laurent, pal naast Jardin Majorelle. Deze tuin behoorde toe aan kunstenaar Jacques Majorelle, maar werd in de jaren 80 gekocht en hersteld door Saint Laurent en Bergé. 

Misschien vind je deze posts ook leuk